Till nyhetsarkivet

Spadtag för helt ny boendeform i Uppsala

Idag satte SKB spaden i marken för 122 lägenheter i stadsdelen Rosendal. År 2021 ska Uppsalas första kooperativa hyresrätter stå klara för inflyttning. Vi lägger stor vikt vid hållbara lösningar i det nya huset – alltifrån sedumtak och solceller till miljöanpassade material och energieffektivitet.

– Vi är mycket glada att få bygga kooperativa hyresrätter i Uppsala. SKB är en medlemsägd förening och flera av våra medlemmar bor redan här. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vårt boende i ett växande Uppsala, säger vd Eva Nordström.

Under förra året tecknades en avsiktsförklaring mellan Uppsala kommun och SKB som innebär att det kommer att byggas ytterligare omkring 500 kooperativa hyresrätter i kommunen de närmaste tio åren.

– Vi behöver fler bostäder av olika former i Uppsala. Därför är vi väldigt nöjda med att SKB har valt att etablera sig i Uppsala. Det gör att vi kan erbjuda våra invånare en ny upplåtelseform som bidrar till en större variation på bostadsmarknaden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Kooperativa hyresrätter – en hållbar boendeform

Det är inte bara det nya kvarteret Docenten i Rosendal som har fokus på hållbarhet. Hela upplåtelseformen är hållbar, menar vd Eva Nordström.

– För oss på SKB har hållbarhet varit en naturlig del sedan vår förening bildades för över hundra år sedan. Under de åren har vi aldrig sålt en enda fastighet. Det vi bygger förvaltar vi för evigt, vilket betyder att vi alltid tänker långsiktigt ur ett klimat- och miljöperspektiv. Den kooperativa hyresrätten är både en socialt och ekonomiskt hållbar boendeform som bygger på medlemsengagemang och där överskottet återinvesteras för att utveckla verksamheten, säger hon.

Läs mer om kvarteret Docenten här

Första spadtaget tas för Uppsalas första kooperativa hyresrätter. Fr.v Johan Jarding fastighetsutvecklingschef SKB, Johan Edlund vd TL-bygg, Charlotte Axelsson styrelseordförande SKB, Erik Pelling kommunalråd Uppsala och Eva Nordström vd SKB.

SKB bygger Uppsalas första kooperativa hyresrätter. Fr.v Johan Jarding fastighetsutvecklingschef SKB, Johan Edlund vd TL-bygg, Charlotte Axelsson styrelseordförande SKB, Erik Pelling kommunalråd Uppsala och Eva Nordström vd SKB. Foto: DP-Bild

2019-10-25