Välkommen till kvarteret Docenten, Uppsala

Klimatsmart och inflyttningsklart. Här bor du hållbart med solceller på taket, supermiljövänlig tvättstuga och elcykelpool. Kvarteret Docenten ligger i Uppsalas nya miljösmarta stadsdel Rosendal. Stadslivet kombineras här med natursköna, grönskande områden.

  • Projektstart
  • Upphandling
  • Byggstart
  • Intresseanmälan
  • Inflyttning
  • Projektslut

Antal lägenheter

122 st

Byggstart

oktober 2019

Planerad inflyttning

augusti – december 2021

Arkitekt

AIX Arkitekter

 

Nyfiken på kvarteret Docenten?

Just nu pågår uthyrning av Docenten. Har du frågor och funderingar om kvarteret, lägenheterna eller något annat – välkommen att kontakta Minna som är uthyrningsansvarig.

Minna Kuparinen

Uthyrningsansvarig
08-704 61 15
minna.kuparinen@skb.org


Frågor och svar om kvarteret Docenten

Vi har samlat informationen på den här sidan i en folder. Till foldern om Docenten (PDF)

Läs Uppsala kommuns information om stadsdelen Rosendal

 

Kvarteret Docenten i miljösmarta Rosendal

Docenten ligger i Uppsalas nya miljösmarta stadsdel Rosendal några kilometer söder om city. Den framväxande stadsdelen erbjuder en kombination av stadsliv och natursköna, grönskande områden. Det finns goda kommunikationer för cykel, buss och bil.

Även om Rosendal är en tät och livfull stadsdel ligger Docenten lugnt placerat intill Kronparken, Uppsalas ”kungliga” jaktmark, med promenadvägar genom gammelskog med 300-åriga träd. Söder om kvarteret ligger stadsdelens generösa park med lek och rekreation.

Flexibel planlösning

I Docenten finns en variation av lägenhetstyper från yteffektiva ettor till en generös sexa högst upp i huset. Bostäderna har utformats för att passa många olika livssituationer. Flertalet av treorna har till exempel designats med generösa klädkammare, möjliga att använda som extra sovrum vid behov. Idéer som dessa finns även för flera av de mindre lägenheterna. Köken ger ofta möjlighet till separat matrum.

Trivsam hemmiljö

Lägenheterna har genomgående askparkett och flera lägenheter har även extra vädringsbalkong mot gatan. Kulörerna är ljusa och fönsterbänkarna är i kalksten. Badrummen har plats för tvättmaskin och vid handfatet finns en spegelnisch med kalkstenshylla.

 

Gemensamma utrymmen

Trapphusen är belagda med marmorlikande vit och röd cementmosaik.

I entréerna möts man av en eksoffa och väggar med ljus polerad cementmosaik, mässingsdetaljer och infällda postboxar.

I gatuplan finns fastighetsskötarens kontor och den gemensamma bokningsbara kvarterslokalen, som vetter mot gården.

Den lummiga gården bjuder på plats för lek och umgänge och intill kvarterslokalen finns en gemensam uteplats. Gårdsrummet kantas av stora längsgående balkonger med karaktärsfulla räcken.

 

Miljöhänsyn finns med som en röd tråd

Kvarteret har försetts med flera miljöinnovationer. Till exempel finns supermiljövänliga tvättstugor, utrustade med avjoniserat vatten som tvättar utan tvättmedel och gör kläderna rena även vid låg temperatur. Perfekt för ylletröjsälskaren alltså!

Då vi befinner oss i cykelstaden Uppsala finns såklart ett riktigt stort cykelgarage med spolplats och egen entré från gatan. Byggnaden är utformad för ett minimalt behov av energi och återvinner till och med energi ur vattnet som kommer från badrum och kök.

Takytorna är gröna genom sedumplantering. På taken finns även en solcellsanläggning som genererar el till huset.

Kvarterets arkitektur

Tillsammans med grannhuset formas en nästan sluten innergård. Kvarteret har en robust och tidlös gestalt, som ett uttryck för SKBs filosofi och långsiktighet.

Gatufasaderna i rött tegel är artikulerade genom livförskjutningar och olika förband till en närmast klassisk ordning av vertikala linjer och horisontala band. Upplevelsen kan leda tanken till den tidiga industrins gedigna byggnadsverk och är en spegling av SKBs målsättning att förvalta sina fastigheter för evigt.

Kvarteret annonserar sig mot lokalgatorna och Dag Hammarskjölds väg med ett tornmotiv i nordöstra hörnet. Huset trappas sedan ned mot söder för att möta förskolan och stadsparken och för att släppa in solljus på gården. Balkonger och uteplatser låter huset tala med omgivningen på ett välkomnande vis.

Bo mellan två naturreservat

Rosendal ligger mitt emellan två av Uppsalas stora naturreservat: Kronparken och Stadsskogen. Här finns populära elljusspår, fågeldammar och lämningar från områdets militära historia. På vintern finns även preparerade skidspår.

 

 

Grönområden för människor och djur

I Rosendal finns den populära aktivitetsparken Solvallsparken med bland annat klättervägg, tennisvägg, beachvolleybollplan, minibasket och bordtennis.

Den nya stadsdelsparken med Carlshage och Siegbahnsparken utgör ett grönt stråk som binder ihop Rosendal med Stadsskogen och Kronparken. Det här är inte bara ett område för rekreation utan också ett ekologiskt spridningssamband som gynnar djurlivet, inte minst flygande insekter. Stråket kommer i praktiken att binda samman Stadsskogen med området nedanför Ulleråker.

Biparken förlänger Carlshage på andra sidan Betty Petterssons gata. Här kommer konstgjorda kullar med planteringar att bli hem åt de sandbin som trivs i Rosendal.

 

Kommunikationer och parkering

Idag tar Rosendalsborna bussen från Vårdsätravägen eller Dag Hammarskjölds väg, men i takt med att området byggs ut öppnas Rosendal för kollektivtrafik till och genom området, till att börja med buss.

I dagsläget planeras även för en spårvagnslinje genom Uppsala, med stationer både i och nära Rosendal. Det innebär snabba transporter till centrum och andra stadsdelar, samt anknytning till Bergsbrunna, där en ny tågstation för anslutning till Stockholm och Arlanda planeras.

Kvarteret har inget eget garage men i grannfastigheten finns möjlighet att hyra parkeringsplats. Garaget är under uppbyggnad (april 2020) och kommer att förvaltas av Uppsala Parkerings AB. Läs mer på Uppsala Parkerings webbsida

 

Service och handel

I takt med att Rosendal bebyggs öppnar nu alltfler verksamheter som bidrar till att utveckla området till en stadsdel med all tänkbar service.

I Södra Rosendal finns redan nu ett brett utbud av verksamheter, många med idrotts- och friskvårdstema som SEB USIF arena och ett gym i flera våningar. Här hittar du dessutom en ICA-butik med postombud, ett flertal restauranger och ett apotek.

Granne med kvarteret Docenten kommer under hösten 2020 ett stort parkeringshus med en större matvarubutik i bottenvåningen att öppna.

 

Förskolor och skolor

I april 2019 öppnade Grindstugans förskola, en arkitektritad förskola med miljö- och hållbarhetsfokus, bredvid kvarteret Docenten. I norra delen av Rosendal, intill Stadsskogen och Biomedicinskt centrum, ligger Rosendals förskola.

Rosenlundsgymnasiet är beläget på Campusområdet och en helt ny skola i området planeras att invigas 2024. Läs mer om skola och barnomsorg på Uppsala kommuns webbplats

 

 

 

Illustrationerna på denna sida är endast skisser av hur det kommer att se ut och ändringar kan ske.

Illustrationer: Studio Superb