Välkommen till SKBs medlemspanel
Som deltagare i medlemspanelen får du några gånger per år svara på aktuella frågor. Inbjudan till webbenkäten kommer via mejl. Idag består panelen av drygt 2 000 medlemmar.
Med medlemspanelen vill vi öka dialogen med både boende och köande medlemmar och samtidigt skapa ett större engagemang i föreningen. Med den digitala panelen gör vi precis det, samtidigt som vi får värdefull kunskap från dig som medlem.
Vem är med?
Panelen består av en grupp medlemmar (från 18 år) som anmält intresse för att några gånger per år svara på aktuella frågor. Panelen fylls på med nya deltagare kontinuerligt och som medlem i SKB kan du gå med när som helst. Alla svar är självklart anonyma.
Resultatet av panelerna
Här kan du läsa mer om vad undersökningarna lärt oss. Resultaten redovisas även löpande i medlemstidningen Vi i SKB, som du kan läsa här.
Om utrustning samt hållbarhetsaspekter kopplat till boendet
Period: november 2022–januari 2023
Antal svarande: 1 103
Vår femte medlemspanel har två teman. Dels handlar den om vilken utrustning medlemmarna vill ha som standard i lägenheter. Dels om man är villig att betala mer för att bo i ett hus med hållbara alternativ.
Bland den utrustning som idag är standard i SKBs nybyggda kök vill medlemmarna främst ha bänkbelysning monterad under väggskåp, vägguttag under väggskåp, samt draglådor under bänkarna. Bland den utrustning som inte är standard vill de flesta ha spisfläkt och diskmaskin.
När det kommer till badrum vill majoriteten ha tvättställ, spegel, förberedd plats för tvättmaskin samt bokningsbar tvättstuga med vikbänkar, mangel och grovtvättmaskin när man får välja bland sådant som är standard i nybyggnation. Bland övriga alternativ som idag inte är standard vill de helst ha spegelskåp och duschvägg.
Vad gäller uppkoppling i lägenheterna svarar 89 procent av medlemmarna i undersökningen att de har fiberuttag i sin lägenhet. Av dem använder 78 procent sina fiberuttag. 81 procent av de svarande kopplar upp sig via wifi, medan 19 procent föredrar fast uppkoppling (LAN).
Vidare ställdes frågan om man tycker att SKB bör se över möjligheten till co-living, det vill säga uthyrning till flera personer som delar på ett hem. Hälften av de svarande tycker att SKB bör se över den möjligheten. Kvinnor är lite mer positivt inställda, 52 procent svarar ja jämfört med 45 procent av männen. De yngre (förutom de yngsta) är generellt mer positiva än de äldre. Boende är betydligt mer positiva än köande, 53 procent jämfört med 46 procent svarar ja.
Panelen avslutades med några frågor kopplat till hållbarhet i fastigheten. 39 procent är villiga att betala mer i hyra för att bo i ett trähus, 65 procent för att bo i ett lågenergihus, 51 procent i ett hus som återbrukar regnvatten och 39 procent för att bo i ett hus med larm.
Period: april 2022
Antal svarande: 1 106
Vår fjärde medlemspanel handlar om delningsekonomi – hur värderar medlemmarna vikten av att kunna dela tjänster, utrymmen och varor, varför tycker man att det är värdefullt och vad är man intresserad av att dela med sina grannar.
Hälften av de svarande tycker att det är ganska viktigt med delningsekonomi. 18 procent tycker att det är mycket viktigt och 23 procent att det inte alls är det. Boende och köande medlemmar tycker lika i frågan. Uppdelat på ålder ser vi större skillnader bland grupperna. De yngsta i undersökningen, 18–25-åringarna tycker att det är mycket viktigt och i takt med att åldern stiger ser vi att fler snarare tycker att det är ganska viktigt.
Minskad miljöpåverkan och minskade kostnader är de två viktigaste anledningarna till att man bör ha delningsekonomi tycker majoriteten. Även här tycker boende och köande medlemmar lika. Uppdelat på ålder ser svaren också relativt lika ut med undantaget att de yngsta ser miljön som den absolut viktigaste faktorn.
När det kommer till vad man vill dela med sina grannar ligger bytesrum/återbruksrum, tjänster och kvarterslokal i topp tre. När köande vill dela tjänster vill boende hellre dela kvarterslokal och återbruksrum. Fördelat på ålder sticker den yngsta gruppen ut med en stark önskan att dela tjänster. Gruppen 26–35 år vill gärna ha verktygspool och bilpool. Bland förslagen i frisvar sticker gym, övernattningslägenhet och djurvakt ut som topp tre.
Period: november 2021
Antal svarande: 720
Tredje omgången av medlemspanelen handlade om grannskap – hur bra är grannsämjan, hur viktig är den och hur brukar man umgås med och träffa sina grannar. Det var samma frågor som ställts av Novus till allmänheten i Stockholm.
De flesta tycker att det är viktigt att hälsa på sina grannar. 93 procent av SKBs boende hälsar alltid eller ofta, jämfört med 79 procent av stockholmarna. Att grannarna har en trevlig attityd anses som den viktigaste egenskapen av majoriteten. Boende hos SKB upplever mindre osämja med sina grannar än stockholmare generellt. Majoriteten är dock överens om att när problem uppstår så pratar man om det med grannen i fråga.
SKBs boende medlemmar uppger att man ordnar grillkvällar, middagar och fika tillsammans med sina grannar oftare än köande och Stockholmare generellt. I dessa två grupper är i stället städdagar vanligare. Det är endast 8 procent av boende medlemmar som svarar att det aldrig anordnas gemensamma aktiviteter. Bland köande och Stockholmare är siffran 28 procent respektive 23 procent.
Period: december 2020
Antal svarande: 754
Den andra panelen tog ett brett grepp kring frågor runt bostaden; trygghet, pandemins påverkan samt vilka faciliteter man önskar ha tillgång till. Novus ställde samma frågor i en undersökning, vilket möjliggjorde en jämförelse mellan SKBs boende medlemmar och allmänheten i Sverige.
Boende medlemmar hos SKB känner sig mer trygga kring sin bostad än både SKBs köande medlemmar och allmänheten. De äldsta (46–65 år samt 66+) och yngsta (18–25 år) medlemmarna känner sig tryggare än dem där emellan (26–35 samt 36–45 år). Bra belysning kring huset och i allmänna utrymmen är den viktigaste faktorn för hur trygg man känner sig, speciellt för kvinnor och yngre personer.
Undersökningarna visar tydligt att nya behov har uppstått i och med pandemin. Bra internetuppkoppling och plats för hemmakontor värderas högt i alla grupper. Närhet till natur och bra möjligheter att umgås utomhus anses också viktigt.
När det kommer till faciliteter i och kring den egna bostaden visar det sig att balkong är mest populärt bland SKBs medlemmar, och speciellt för åldersgruppen 26–35 år; 28 procent på övergripande nivå respektive 38 procent i denna grupp. 18–25-åringarna vill i högre grad ha egen tvättmaskin (36 procent) än de andra grupperna. Mest eftertraktat bland allmänheten är i stället att ha solceller på taket.
Period: september 2020
Antal svarande: 1 656
Temat för den första panelen var hållbarhet. Undersökningen visade att majoriteten av våra medlemmar tycker att SKBs hållbarhetsarbete är viktigt. Däremot skiljer sig uppfattningen om vilka delar av det arbetet som är viktigast, samt hur man vill ha information om det kontinuerliga arbetet.
Den äldre gruppen medlemmar, de som är över 66 år, värderar hållbarhetsarbetet högst. 61 % av medlemmarna i denna grupp anger att det är mycket viktigt, jämfört med 47–55 % i de andra åldersgrupperna. När medlemmarna får välja vilka hållbarhetsfrågor SKB bör fokusera på rankas avfallshantering för boende högst, följt av trygghet och trivsel för boende samt långsiktigt god ekonomi. Längst ner på listan hittar vi samhällsengagemang, gröna obligationer och vattenförbrukning.
Medlemmarna vill främst ha information om vårt hållbarhetsarbete via hemsidan samt medlemstidningen Vi i SKB, oavsett ålder. Den yngsta målgruppen är den som till störst utsträckning vill ha information via sociala medier, 22 %, jämfört med endast 3 % i den äldsta åldersgruppen. De flesta som vill ha information vid föreningsmöten återfinns i den äldsta åldersgruppen, 18 %, att jämföra med 11 % i de två yngsta åldersgrupperna.
Delta i diskussionspanelen!
Det finns också en diskussionspanel som träffas ett par gånger per år (fysiskt eller digitalt) för att diskutera vissa frågor lite mer på djupet.