Grön finansiering
SKBs finansverksamhet har som huvuduppgift att långsiktigt trygga finansieringen av verksamheten med ett begränsat finansiellt risktagande.
SKB sköter sin upplåning via den traditionella bankmarknaden, men också via kapitalmarknaden genom utgivande av företagscertifikat och obligationer.
SKB ska successivt öka de gröna lånen och under 2017 inleddes ett samarbete med EIB, Europeiska Investeringsbanken, genom ett lån om 550 miljoner kronor. Lånet används till fyra miljöklassade nyproduktionsprojekt i Stockholmsregionen.
Den 31 december 2019 uppgick SKBs låneportfölj till knapp 4 miljarder kronor och belåningsgraden var 16 procent mot bedömt marknadsvärde 25 miljarder kronor (2019/2020).
Grön obligation
Vad är en grön obligation? Gröna obligationer är ett sätt att låna pengar till särskilt miljöinriktade investeringsprojekt.
Världens första gröna obligation togs fram 2008 i ett samarbete mellan Världsbanken och en svensk bank. Flera investerare hade då efterlyst en obligation med hög kreditvärdighet som samtidigt gav stöd till klimatprojekt.
Sedan FNs globala miljökonferens i Paris 2015 där världen enades om att begränsa den globala uppvärmningen, är gröna obligationer än mer aktuella som ett av flera verktyg för omställningen till ett hållbart samhälle.
SKBs gröna ramverk
De medel som SKB lånar inom ramen för gröna obligationer finansierar särskilt miljöinriktade projekt och / eller fastigheter med syfte att bidra till lägre klimatpåverkan.
Det kan omfatta utveckling, förvärv eller färdigställande av bostäder och kommersiella fastigheter med miljöcertifiering.
Det kan också bestå av insatser i nybyggnation som leder till minst 25% lägre energianvändning än vad nationella byggnormer och regler kräver. För det befintliga fastighetsbeståndet kan det innebära åtgärder som medför en reducering av energiförbrukningen på minst 25% jämfört med den historiska förbrukningen.
Ytterligare ett utvecklingsområde kan vara användande av förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft.
Prioriterade projekt väljs ut av Finans- och budgetenheten och Tekniska avdelningen. De typer av projekt som kvalificerar sig för ”grön finansiering” finns angivna i SKBs gröna ramverk; Green Bond Framework.
SKBs ramverk för gröna obligationer har granskats av Cicero, Climate and Environmental Research. Det är ett oberoende och tvärvetenskapligt forskningsinstitut knutet till Oslo universitet.
Handelsbanken Capital Markets har varit rådgivare i framtagandet av SKBs gröna ramverk.