Till nyhetsarkivet

De första energieffektiva bostadsfastigheterna som finansierats av EIB är klara

De fyra energieffektiva SKB-kvarter som finansierades av Europeiska investeringsbanken (EIB) står klara i Stockholm och Uppsala. EIBs vice president Thomas Östros har besökt kvarteret Skrönan, som är en av Sveriges första energieffektiva bostadsfastigheter som EIB varit med och finansierat.

Det var 2017 som EIB för första gången direkt finansierade projekt hos ett svenskt, privat bostadsföretag. Lånet om 550 miljoner kronor använde vi då till fyra energieffektiva och miljöklassade nyproduktionsprojekt, tre i Stockholm och ett i Uppsala.

Tillsammans med Liisa Raasakka, Head of the EIB Group Office for Sweden, besökte EIB:s vice president Thomas Östros kvarteret Skrönan i Bromma, som nyligen stod inflyttningsklart med 114 kooperativa hyresrätter.

EIB är Europeiska unionens bank och tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Ambitionen är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

– För oss gäller det att finansiera bostäder som inte bara är socialt hållbara och trevliga, utan dessutom är väldigt effektiva när det gäller energianvändning. Och vi är intresserade av att hitta innovativa projekt, där man pressar energianvändningen så mycket som det går, säger EIB:s vice president Thomas Östros.

Ännu mer energieffektivt boende

– Med 92 000 medlemmar behöver vi naturligtvis bygga nytt. Lånet från EIB, med de krav på hållbarhet som de har, stretchar oss att gå före i att bygga ännu mer hållbart, ännu mer energieffektivt. Det stärker också vår roll som samhällsaktör i regionen, säger vd Ingrid Gyllfors.

SKBs perspektiv är att förvaltning är för evigt, därför får byggandet av nya fastigheter en naturlig och inbyggd koppling till hållbarhet. Sedan flera år tillbaka byggs alla våra nybyggnationer för certifiering enligt Miljöbyggnad.

– Om det finns aktörer som är beredda att bygga väldigt energieffektivt, då tycker vi det är intressant och då är vi beredda att titta på sådana projekt. Och är man duktig nog att göra det ännu mer energieffektivt än vad lagar och regleringar kräver, då blir vi extra intresserade, säger Thomas Östros.

Över 300 nya lägenheter

Det senaste lånet på 800 miljoner kronor ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två av våra nyproduktionsprojekt. Det gäller kvarteret Ananasen på Södermalm med 153 lägenheter och kvarteret Torshamn i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Här läser du mer om SKBs nyproduktioner.

I en undercentral i kvarteret Skrönan står Thomas Östros, vice president i EIB och Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Thomas Östros, vicepresident i EIB, besökte SKB-kvarteret Skrönan i Nockeby, som finansierats av ett EIB-lån för energieffektiva bostäder. Till höger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding. Foto: baraBild

2022-10-25