Till nyhetsarkivet

Andrahandsuthyrning – så funkar det

Många undrar när och hur man får hyra ut i andra hand. Här svarar Claes Berglund, uthyrnings- och digitaliseringschef på några av de vanligaste frågorna om andrahandsuthyrning.

När får jag hyra ut i andra hand?

– Det finns en avgörande förutsättning, en grundregel, för att få hyra ut i andra hand: att hyresmedlemmen planerar att återvända till sin bostad efter andrahandsuthyrningen. Uthyrningen måste med andra ord alltid vara tidsbegränsad.
– Sedan måste medlemmen även ha ett giltigt skäl, exempelvis tillfälligt arbete eller studier på annan ort. Det måste styrkas med intyg. Tillståndet är tidsbegränsat till 1 år med möjlighet till förlängning. Samma förfarande gäller om du ska vistas utomlands under en längre period eller flytta ihop med någon på prov.

Vem avgör om en andrahandsuthyrning är giltig?

– Det gör vi här på SKBs uthyrningsenhet. Medlemmen måste ansöka om andrahandsuthyrning hos oss och den får inte påbörjas förrän ansökan är godkänd.

Får man hyra ut sin SKB-lägenhet i andra hand till andra än SKB-medlemmar?

– Ja. Andrahandsuthyringen är något mellan hyresmedlemmen och andrahandshyresgästen. Hyresmedlemmen är dock fortfarande ansvarig för lägenheten, att hyrorna betalas i tid och att det inte förekommer störningar.
– Tänk också på att SKBs hemförsäkring inte gäller för dig som hyresmedlem om du hyr ut i andra hand.

När är det inte okej att hyra ut i andra hand?

– Svaret är enkelt: När inget av det ovanstående är uppfyllt och när hyresmedlemmen egentligen inte behöver lägenheten, utan har annat boende. Som förälder får man till exempel inte låta sitt vuxna barn bo själv i lägenheten, som man fått tack vare sin kötid och sitt medlemskap.
– Det sistnämnda är viktigt. Det är en vanlig missuppfattning. Men det innebär ju faktiskt att barnet går förbi kön.

Text: Anders Falkirk

I Vi i SKBs vårnummer 2020 svarar Claes Berglund på fler frågor om andrahandsuthyrning. Här kan du läsa den artikeln

Husfasad kvarteret Blidö 2

En uthyrning i andra hand måste alltid vara tidsbegränsad och måste godkännas av SKB. Foto: barabild.se