Till nyhetsarkivet

Stockholmare och unga har ändrat sin vardag mer än andra sedan coronapandemin bröt ut

72 procent av svenskarna har ändrat sin vardag och tillbringat mer tid i hemmet sedan coronapandemin bröt ut. Bland stockholmare och unga är andelen som uppger att de hållit sig hemma ännu högre. Det visar en färsk undersökning från Novus som vi har låtit göra.

Undersökningen är genomförd i form av webbintervjuer bland drygt 1000 svenskar under oktober 2020. En av frågorna som ställdes löd ”Har du tillbringat mer, mindre eller oförändrad tid i hemmet sedan coronapandemin bröt ut”.

Resultatet visar att de unga (18–29 år) har ändrat sitt beteende i högre utsträckning än övriga åldersgrupper. 80 procent av de unga uppger att de tillbringat mer tid i hemmet, jämfört med endast 65 procent i åldersgruppen 30–49 år.

– För oss som bostadsaktör är det intressant att ta reda på hur beteenden förändras kopplat till boende och framför allt vilka önskemål det kommer att ställa på framtidens bostäder. Det finns ju mycket som tyder på att fler kommer fortsätta jobba hemifrån även när pandemin är över, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikationschef på SKB.

Enligt undersökningen har kvinnor (77 %) i högre utsträckning än män (67 %) tillbringat mer tid i hemmet.

Läs gärna mer om resultaten av undersökningen i vårt pressrum

Kvinna studerar hemma med hund i knäet

Unga har hållit sig hemma i ännu högre grad än andra, visar en färsk undersökning från Novus. Foto: Viktor Holm/Johnér Bildbyrå

2020-10-30