Till nyhetsarkivet

SKB och Coop satsar på odling och nytt koncept för ett mer hållbart boende

SKB har tilldelats ytterligare en markanvisning i Årsta och vi satsar på hållbarhet i flera dimensioner: ett lågenergihus med stadsnära odling på gården och i entrévåningen en handelsplats med saluhall i samverkan med Coop Butiker & Stormarknader.

Via en tävling har vi vunnit och tilldelats en ny markanvisning av Stockholms stad. På Årstafältet planeras ett kvarter med 134 kooperativa hyresrätter, där Coop Butiker & Stormarknader kommer att finnas i entrévåningen. Förutom handel och serviceinrättningar satsar Coop på odling av örter och grönsaker i samverkan med SKB – ett modernt koncept för ett hållbart kvarter.

– Vi kombinerar nya innovationer, nya perspektiv och beprövade framgångsrika insatser. På så sätt skapar vi klimatsmarta och moderna lösningar för ett riktigt lågenergihus, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Låg energianvändning

Fastigheten i fyra till åtta våningsplan byggs i trä, natursten och återvunnet material. Koldioxidsnål betong används till garage och stomförstärkning. Det är ett lågenergihus med solkraftverk och fossilfri el, vilket får ner energianvändningen till nivåer som ligger cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

– SKB har ett robust förslag som tar väl vara på platsens förutsättningar och möter kraven och förväntningarna i tävlingen med råge. SKB har visat på mycket god samarbetsförmåga och skapat mycket fina projekt på andra platser och vi tror att de kommer att lyckas även här, säger Helena Lombrink, projektledare exploateringskontoret, Stockholms stad.

Läs gärna mer om markanvisningen i Årsta i vårt pressrum.

Illustration som föreställer det planerade kvarteret i Årsta.

I Årsta ska SKB bygga en ny fastighet i trä, natursten och återvunnet material. Illustration: SKB / Kjellander Sjöberg

27 februari 2023