Till nyhetsarkivet

Kvarteret Filthatten vann tävlingen Hållbarhetshoppet

Tantparkour, odlingslotter, vinprovningar och målarkvällar visade sig var en utmärkt kombo. Stort grattis till kvarteret Filthatten i Fruängen som vann SKBs tävling Hållbarhetshoppet!

Kvarteret arbetar för långsiktig hållbarhet med en mängd egna hållbarhetsinitiativ för alla som bor i kvarteret.

Varför tror du att just kvarteret Filthatten vann priset?

– Relationer och trygghet byggs över tid. Det gör att vi inte kan lyfta ut en enskild händelse eller en avgränsad insats som exempel. Det är den sammantagna helheten som skapar resultat, berättar Emma Shanley som är sammankallande i kvartersrådet för Filthatten.

– När vi skickade in vårt tävlingsbidrag beskrev vi därför hela vårt arbete under 2023 som innehåller många delar som alla bidrar till hållbarhet. Vi samlas kring vår kvarterslokal, vår nya pergola med grönytor, odlingslotter och pallkragar. Vi har också en Facebookgrupp, återbruksrum och hobbyrum samtidigt som vi arrangerar olika aktiviteter. Under 2023 har vi fått till flera återkommande som vinprovning, tantparkour och målarkvällar som arrangeras av boende, för boende, fortsätter Emma Shanley.

Finns det något som bidragit till det där lilla extra i kvarteret?

– Ja, det gör det, säger Emma Shanley. Vi har i flera år önskat oss ett lusthus, som kvartersrådet har drivit på i form av budgetäskningar till SKBs förvaltning. Det blev inget lusthus men våren 2023 byggdes en härlig pergola i nära samarbete med SKB. Här finns trevliga uteplatser och en grill med plats för många. Den omgärdas av en plantering med växter som ger mat till fjärilar, humlor och bin. Pergolan har verkligen blivit den sociala samlingsplatsen som kvarteret önskade och kvartersrådet har genomfört ett antal aktiviteter för att främja grannsämjan.

Vi bad Emma Shanley ge några exempel på Filthattens aktiviteter

  • Vi har vårmingel med en populär korvgrillning och fika vid pergolan. Här röjer vi också invasiva växter och krattar bort ekarnas sura löv.
  • Plantering av de sorters vårlökar som ska vara särskilt bra som mat till våra jordhumlor som vaknar tidigt på våren.
  • Våra odlingslotter och pallkragar som de boende tar hand om tillsammans.
  • Med kvarteret Filthattens Facebookgrupp har vi även skapat en digital mötesplats för de som bor i kvarteret. Här har det skänkts bort bokhyllor, squash- och tomatsticklingar, med mera. Medlemmarna brukar också fråga efter saker man behöver låna, byta och ha hjälp med eller ställa frågor om kvarteret.
  • I återbruksrummet lämnar alla som vill saker som är hela och rena och som man tror att någon annan kan ha glädje av. Här går det verkligen att fynda! I återbruksrummet finns också ett stort bibliotek med böcker.
  • Vi har också ett hobbyrum som de boende kan boka för att laga och fixa sina saker för återbruk. En del använder rummet för att fixa och reparera sina cyklar till exempel.

Emma avslutar med att berätta att de olika initiativen syftar till att kvarteret ska ta kloka och viktiga steg som skapar och inger hopp om en mer hållbar framtid. Genom att bidra till att skapa hållbarhet, trygghet och resiliens för boende i kvarter.

Stort grattis till vinsten, kvarteret Filthatten!

Och tack till alla kvarter som skickat in så fina bidrag! Vi vill även ge en extra eloge till kvarteret Lillsjönäs i Bromma och kvarteret Basaren på Kungsholmen som tillsammans med Filthatten var finalister i tävlingen.

Läs mer om Hållbarhetshoppet och de andra tävlingsbidragen här

2024-06-19