Till nyhetsarkivet

Köket – hjärta och mötesplats

Köket är hemmets hjärta. Det är där vi samlas, umgås, söker trygghet, värme och skratt. Men har det alltid varit så? Och hur ser framtidens kök ut?

Köket är hemmets mest sociala plats och varför kan de flesta analysera sig fram till: det är där maten finns och det är där vi möts automatiskt vid olika tider på dygnet.

Men så har det inte alltid varit. Köket har inte alltid varit samma hemtrevliga, ombonade samlingsplats med kaffemuggar och brödsmulor, som vi gärna ser det som i dag.

– Nej, inte satt den borgerliga familjen och myste i köket 1895! Det skulle de inte drömma om. Då var man på dekis i så fall, säger Gustav Bergström, civilingenjör och expert inom arkitektur och byggnadsvård, och medförfattare till boken Tidstypiska kök & bad 1880–2000.

Historien om köket är en historia om Sveriges utveckling, genom den tekniska utvecklingen, samhällets förändringar, kvinnans frigörelse och även med nya stilideal och formspråk. Du kan följa den historien genom en lång artikel i senaste numret av Vi i SKB. Och dessutom kika in i kökets framtid…

Här hittar du Vi i SKB.

Kök i 1940-talsstil, i SKB-kvarteret Isskorpan

Originalkök i kvarteret Isskorpan, byggt 1947-1949, i Björkhagen. Köket fotograferades inför renovering 2002. Foto: SKBs arkiv

2022-06-18