Till nyhetsarkivet

Hållbarhet i praktiken med ambassadörer

Medvetenheten och engagemanget i hållbarhetsfrågor har ökat bland de boende sedan hållbarhetsambassadörerna satte igång med sitt arbete i kvarteren.

Efter att ha startat i liten skala 2021 har försöket med hållbarhetsambassadörer i kvarteren utvecklats och blivit ett löpande, långsiktigt arbete. Till att börja med utsågs de i ett fåtal utvalda SKB-kvarter, men intresset bland de boende har vuxit och hittills har 17 kvartersråd utsett egna hållbarhetsambassadörer.

Ambassadörerna kan bland annat delta i erfarenhetsutbyte med de andra kvarteren och kanalisera förslag till SKB.

– Ambassadörsrollen låter oss ta tillvara hållbarhetsengagemanget hos våra boende medlemmar ute i kvarteren. Vi får in nya personer som vill engagera sig i kvarteret och det ger förnyelse och föryngring bland de engagerade i föreningen, säger Annika Ekengren, hållbarhetsansvarig på SKB.

Hållbarhetsambassadörerna är en succé

För oss är också den sociala hållbarhetsdimensionen viktig. Så i rollen som hållbarhetsambassadör ingår även att skapa gemenskap och engagemang inom bostadskvarteret.

– Generellt måste jag säga att det gått väldigt bra, det finns mycket engagemang och ambassadörerna har varit väldigt aktiva i att genomföra aktiviteter, delta i diskussioner och dela erfarenheter och idéer. Jag skulle säga att det är en succé, säger Annika Ekengren.

Kvarterens hållbarhetsambassadörer är en del av vår satsning Grönt boende. Genom små gröna steg kan medlemmarna och SKBs medarbetare tillsammans bidra till en hållbar utveckling.

Läs gärna mer om Grönt boende.

Tre SKB-medlemmar fikar på gården i kvarteret en höstdag.

Boende i rollen som hållbarhetsambassadör i SKB:s kvarter har skapat engagemang på många sätt. Foto: Karl Nordlund

2023-10-05