Till nyhetsarkivet

God jul och gott nytt år

Under 2023 har vi haft en stor nyproduktion av SKB-kvarter och ett starkt engagemang hos de förtroendevalda. Tillsammans förvaltar vi mer än ett sekel av erfarenhet och kunskap för fortsatt trivsel i våra kooperativa hyresrätter.

SKB är en levande förening som förändras och utvecklas. Många föreningsaktiviteter har under året omfattat kompetensutveckling och nätverkande för att stärka medlemmarnas kunskap och engagemang.

– Vår största tillgång är SKBs 93 000 medlemmar. Det finns en förväntan att vi både ska förvalta våra fastigheter och bygga fler bostäder. Det märks i beslut som de förtroendevalda tagit om stadgeändringar och ett fortsatt utvecklingsarbete för att hålla SKB i takt med tiden, säger vd Ingrid Gyllfors.

SKB bygger

Vi bär SKBs 107 aktiva år som en medalj på bröstet efter ett år då fler kooperativa hyresrätter än vanligt varit under produktion, totalt drygt 500 lägenheter.

– Det är tuffa tider, men trots det har vi kunnat fortsätta bygga för våra medlemmar. Inte för att det är enklare eller mindre dyrt, men tack vare planering, noggrannhet och en sund ekonomi som bas, säger vd Ingrid Gyllfors.

Under 2023 tog vi spadtag för två nya kvarter. I mars startade bygget av kvarteret Ananasen på Södermalm. Under hösten var det premiär i Värmdö kommun, när Modellören började byggas i Gustavsbergs historiska porslinskvarter, ett stenkast från hamnen med sin skärgårdsmiljö.

I våras invigdes kvarteret Lysosomen i Hagastaden, på gränsen mellan Vasastan och Solna, Samtidigt fortsatte arbetet i Kista äng med kvarteret Torshamn, där inflyttning beräknas ske i början av 2025. Det blir ett fint kvarter med 152 lägenheter i varierande storlekar och med många gemensamma mötesplatser som takterass, bastu och hobbyrum och nära till både natur och allmänna kommunikationer.

Förvaltning för framtiden

Med självklarhet har vi fortsatt evighetsförvaltningen av våra befintliga fastigheter. Vi har också gjort insatser för återväxten av medarbetare, dels genom 79 sommarjobbare – en möjlighet att locka unga till SKB och göra fler intresserade av att bli fastighetsskötare. Dels genom lanseringen av SKB Academy, ett lärlingsprogram som ger möjlighet att utbilda sig till fastighetsskötare i en miljö där teori varvas med praktiskt arbete.

För starkare social hållbarhet har det goda samarbetet med Läxhjälpen fortsatt under året och nu till jul stöttar vi naturligtvis Stockholms Stadsmissions arbete, i år deras arbete för barn som riskerar ett liv i fattigdom och hemlöshet.

Och allt annat som hänt under året får ni gärna läsa mer om här i vårt nyhetsarkiv och i vårt pressrum.

Stadsmissionens sigill för deras julkampanj 2023
2023-12-22