Till nyhetsarkivet

En för alla, alla för en

När SKB bygger ett nytt kvarter är alltid konst och gröna, trivsamma gårdar en viktig del. I vårt senaste kvarter Nya Lillsjönäs i Bromma finns nu konstverket ”De tre musketörerna” på plats. Konst i ett bostadskvarter är något naturligt man lever med och får en relation till, inte bara något man passerar då och då. Konstens uttryckssätt behöver ha lång hållbarhet och ge en positiv känsla till de boende. Eftersom vi aldrig säljer någon fastighet måste konsten hålla samma kvalitet som byggnaderna, såväl i material som i uttryckssätt.

”De tre musketörerna” i Nya Lillsjönäs består av tre bronsekorrar skapade av skulptör Aline Magnusson. Aline har skapat hundratals skulpturer på offentliga platser i hela Sverige, bland annat på Skansen. Hon är uppvuxen på Irland, men har bott nästa hela sitt liv i Sverige.

Den långa erfarenheten av skulpturarbeten i brons och ett fokus på djur i konstnärskapet gjorde att Aline var rätt person att skapa de tre små skulpturerna till Nya Lillsjönäs.

– De flesta känner igen och tycker om djur de ser i sin omgivning, säger Aline.

– När jag ser djur minns jag dem bättre än människor jag möter. Djuren har sina egna personligheter, som jag vill fånga.

Djurtemat i konstverket hänger ihop med den leopardstaty som finns i det redan befintliga SKB-kvarteret Lillsjönäs, alldeles intill. De tre bronsekorrarna sitter i rabatten och på staketet och integreras med innergården och den omgivande naturen.

– Kvarterets innergård öppnar sig mot koloniträdgårdsområdet vid Lillsjön, så SKB ville gärna ha konst som knöt ihop gården med naturområdet kring den lilla sjön, berättar konstkonsult Marianne Jonsson.

Vi hoppas att både boende i Nya Lillsjönäs och de som passerar kvarteret på gångvägen bakom ska uppskatta det tre skulpturerna ”De tre musketörerna”. En för alla, alla för en!

Aline Magnusson, skaparen av konstverket ”De tre musketörerna”, och SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding, avtäcker en av de tre bronsskulpturerna i Nya Lillsjönäs

2019-10-04