Till nyhetsarkivet

Byggstart för miljövänliga hyresrätter i Bromma

I september är det byggstart för 45 nya kooperativa hyresrätter i Abrahamsberg, i stadsdelen Bromma. Fastigheten blir en miljöbyggnad med låg energianvändning. Den byggs som en del av SKBs existerande kvarter och kommer att smälta in i befintlig bebyggelse.

Den nya fastigheten med kooperativa hyresrätter och med garage i källarplan, beräknas vara inflyttningsklart under våren 2019.

Byggnaden omfattas av SKBs miljöprogram för nybyggnation och uppförs för Miljöbyggnad Silver, en svensk certifiering för kvalitet omfattande energi, inomhusmiljö och material. Ett exempel på fokusområde är hållbar energianvändning. Målet är att halvera den genomsnittliga energianvändningen i jämförelse med myndighetskravet på 80 kWh/m2 .

– SKB kompletterar befintligt bestånd och bidrar till en god förtätning av staden med en miljöbyggnad, säger Eva Nordström, VD SKB och tillägger:
– Det är dessutom ett fint läge med bra kommunikationer och cykelavstånd till centrala Stockholm.

Kvarteret Lillsjönäs som byggdes 1992 har idag 111 lägenheter samt offentliga lokaler och kontor. Det är beläget strax intill Drottningholmsvägen och mitt emot Abrahamsbergs T-banestation.

Fastigheten med de 45 nya lägenheterna kommer att ha ljusa, putsade fasader i fyra respektive fem våningar och hyras ut till SKBs medlemmar. Lägenhetsfördelningen är 1–5 rum och kök, från 30 till 125 kvm. Byggnaden innehåller också utrymmen som till exempel tvättstuga, cykelrum och återvinningsrum.

Nyréns Arkitektkontor har ritat huset och totalentreprenör är Wästbygg AB.

Läs mer om Lillsjönäs här

Illustrationer av kvarteret på denna sida är endast skisser av hur det kommer att se ut och ändringar kan ske i samband med upphandling.