Till nyhetsarkivet

Skrönan tävlar om att bli Allmännyttans bästa bygge

Kvarteret Skrönan i Bromma är ett av 20 projekt som nominerats till tävlingen Allmännyttans bästa bygge 2024. De sex husen har höga energiprestanda och arkitekturen är anpassad till skogen som växer tätt intill.

En oberoende jury kommer att granska alla nominerade projekt utifrån tolv kriterier. Det gäller bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, hållbarhet, nytänkande och lägenheternas funktionalitet. Sedan går tre bidrag vidare till final.

– Skrönan är på många olika sätt ett fantastiskt kvarter som vi är mycket stolta över. Arkitekturen påminner om 1930-talets funkis, som är vanligt i området, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

Husgrupper med egen identitet

Kvarteret Skrönan består av sex flerbostadshus i fyra våningar med en femte indragen våning och har 114 kooperativa hyresrätter. De ligger på rad i två grupper om tre hus vardera, med egen tydlig identitet och ger en känsla av stadsvilla snarare än punkthus. Gårdarna mellan husen ansluter naturligt mot skogssluttningen. Arkitektkontoret bakom formspråket är Brunnberg & Forshed.

– Byggandet av de sex husen gjordes varsamt och med största respekt för den speciella naturen här på platsen. Moränen som funnits här sedan istiden och de hundraåriga ekarna kommer nära inpå de nya husen och ger en känsla av att husen är placerade i skogen, säger Johan Jarding.

I slutet av april avslöjas vilka tävlingsbidrag som gått till final och en månad senare presenteras vinnaren. Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att hitta goda exempel på hyreshusbyggande och för att sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt.

Uppmärksammat kvarter

Kvarteret Skrönan var också finalist till priset Årets Stockholmsbyggnad 2023 och kom på andra plats. Då var Skrönan en av tio byggnader som gallrades fram av en jury som utgått från byggnadernas estetik, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm.

Här kan du läsa mer om kvarteret Skrönan.

Kvarteret Skrönan i Nockeby.

Kvarteret Skrönan kom på andra plats i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2023 och nu är det nominerat till Allmännyttans bästa bygge 2024. Foto: baraBild

2024-04-23