Till nyhetsarkivet

SKBs kvarter nominerad till Årets byggnad

Kvarteret Kronogården/Arrendatorn är nominerad till Årets byggnad 2017 i Sundbybergs stad. Det är första gången som tävlingen äger rum och det är nio nominerade byggnader.

”God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild” är kriterier för Årets byggnad 2017 där medborgarna får rösta fram sin favorit. Kronogården/Arrendatorn färdigställdes 2016 och arkitekt är ETTELVA Arkitekter AB.

De 148 lägenheterna inryms i fyra huskroppar med en stor grön gård i mitten. Fasaderna består av olika material och färger. Femvåningshusen har tegelfasader i röda, svarta och gula nyanser med öppna och ljusa entréer i ek och plåt. Fyravåningshusens fasader är i puts och färgskalan varierar i gråvita toner med entréer i ek.

Kvarteret har en tydlig hållbarhetsprofil. Gemensamma utrymmen och en egen fastighetsskötare bidrar till det sociala. Energianvändningen är 40 procent lägre än vad byggreglerna för energianvändning kräver. Det gynnar miljön och minskar driftkostnaderna.

Läs mer om kvarteret

Rösta här
Röstningen pågår fram till och med den 19 maj. Priset till ”Årets byggnad 2017” delas ut på Vårmarknaden i Sundbyberg den 31 maj.