Till nyhetsarkivet

SKB-kvarter nominerat till Uppsala kommuns arkitekturpris

Vi är jätteglada att kvarteret Docenten är nominerat till arkitekturpriset som Uppsala kommun delar ut för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader. Tegelhuset i stadsdelen Rosendal med 122 kooperativa hyresrätter är en av fem finalister till priset, som delas ut nästa vecka.

Finalisterna har valts fram efter nomineringar som kommit in från allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun. Priset ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet och det går att nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset.

Kvarteret Docenten med sina tio våningar och 122 lägenheter, är en fastighet där vi installerat ny teknik för ett mer hållbart hemmaliv. Det handlar om ett cirkulärt energisystem, där en avloppsvärmeväxlare återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök. Det kan minska energiförbrukningen med 25 procent. På taket finns solceller och de boende kan använda elcykel från SKBs egen cykelpool.

– I Docenten har vi skapat förutsättningar för ett socialt hållbart kvarter med ett minimalt behov av energi. Där testar vi nya miljövänliga lösningar för att medlemmarna enkelt ska kunna leva mer hållbart, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

En jury avgör vilken av de fem utvalda finalisterna som ska firas när 2023 års arkitekturpris delas ut i Uppsala den 20 juni.

Nominerat igen

Tidigare under våren blev vårt allra nyaste kvarter, Skrönan i Bromma, en av finalisterna i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Där var det allmänhetens röster som avgjorde vinnaren och för de sex formstarka husen längs med Nockebyskogen räckte det ända upp till en stolt andraplacering! Tack alla som röstade och grattis till Folkhem och Cederhusen i Hagastaden som vann.

Här kan du läsa mer om kvarteret Docenten.

Östra fasaden på kvarteret Docenten i Rosendal, Uppsala.

Kvarteret Docenten i Uppsala är en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris. Foto: baraBild

2023-06-16