Till nyhetsarkivet

Rösta! Vårt kvarter kan bli Årets Stockholmsbyggnad

Vi är så glada att vårt nybyggda kvarter Skrönan i Bromma är en av finalisterna i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De sex formstarka husen längs med Nockebyskogen är utvalda utifrån projektets arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Alla får vara med och rösta – så gör det du också!

Det är Stockholms stad som med tävlingen Årets Stockholmsbyggnad vill skapa engagemang för det moderna, växande Stockholm – och uppmuntra till diskussion om hur vi vill att vår huvudstad ska se ut. Kvarteret Skrönan är en av tio finalister som gallrats fram av en jury som utgått från byggnadernas estetik, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm.

– Skrönan är på många olika sätt ett fantastiskt kvarter som vi är mycket stolta över. Arkitekturen påminner om 1930-talets funkis, som är vanligt i området, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding, och fortsätter:

– Byggandet av de sex husen gjordes varsamt och med största respekt för den speciella naturen här på platsen. Moränen som funnits här sedan istiden och de hundraåriga ekarna kommer nära inpå de nya husen och ger en känsla av att husen är placerade i skogen.

De sex flerbostadshusen i fyra våningar med en femte indragen våning, har 114 kooperativa hyresrätter. De ligger på rad i två grupper om tre hus vardera, med egen tydlig identitet och ger en känsla av stadsvilla snarare än punkthus. Alla lägenheter har minst en balkong eller uteplats. Gårdarna mellan husen ansluter naturligt mot skogssluttningen. Arkitektkontoret bakom formspråket är Brunnberg & Forshed.

Juryns kommentar lyder:
”En förtätning genom nya punkthus som följer en Stockholmstradition och samverkar väl med närområdet. Byggnaderna har en god volymhantering och fina detaljer. Entrépartier i trä välkomnar besökaren och rundade hörn i såväl fasad som balkonger ger byggnaderna en mjukhet. Byggnaderna bidrar till trygghet åt en tidigare mörk och bullrig plats.”

Det är enkelt att rösta – klicka här för att gå in på Stockholms stads webbsida för Årets Stockholmsbyggnad 2023. Här kan du läsa mer om och se fler bilder av kvarteret Skrönan.

Kvarteret Skrönan i Nockeby.

Kvarteret Skrönan kan bli Årets Stockholmsbyggnad 2023. Röstningen är öppen till 25 maj. Foto: baraBild

2023-04-21