Till nyhetsarkivet

Prisad 100-åring vill bygga fler hyresrätter i Stockholm

Pressmeddelande

Stockholms största privata hyresrättsaktör fyller 100 år. Med nära 8 000 lägenheter,
1 000 planerade och 86 000 medlemmar är SKB unikt. Att få markanvisningar i Stockholm är den största utmaningen för hundraåringen som vill bygga och bidra mer till huvudstadens tillväxt.

SKB föddes 1916 ur viljan att skapa ett bättre boende i en snabbväxande huvudstad med utbredd bostadsbrist. Ett sekel senare är idén unik i Sverige och bostadssituationen i Stockholm är lika högaktuell.
– Vi skulle genast kunna bygga fler lägenheter men kan inte göra det i brist på mark och utdragna processer, säger Eva Nordström, VD, SKB.
– Kommunerna i Stockholmsregionen har olika sätt att se på tilldelning av mark och många skulle behöva ha ett bredare perspektiv på tillväxt, boendeformer och mångfald.

MuddusSKB som både bygger och förvaltar sina egna fastigheter, har fem år i rad fått branschens utmärkelse för högsta förvaltningskvalitet. Kvarteret Muddus i Norra Djurgårdsstaden är också en av finalisterna i Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad 2016.
– Att bygga hållbart och långsiktigt är en självklarhet för oss som evighetsförvaltare och som aldrig sålt en fastighet på 100 år, säger Eva Nordström och avslutar:
– Att utan vinstmaximering, bygga med kvalitet och ge medlemmarna inflytande var viktiga mål när SKB bildades och det är det än idag.

Illustration på kvarteret Muddus av Wingårdhs

 
Konstverk
 
SKBs marknadsvärde är 16,2 miljarder kronor, nettoomsättningen 2015 var 683 miljoner kronor med ett resultat om 66 miljoner kronor som i sin helhet återinvesteras i föreningen.
 
SKBs första kvarter byggdes i Vasastan och husen har sedan följt med stadens utveckling, från malmarna till nya platser både innanför och utanför stadens gränser. Under våren har medlemmar börjat flytta in i nybyggda Norra Djurgårdsstaden och i Sundbyberg. Det byggs även på Hantverkargatan på Kungsholmen. Framtida hus är planerade i till exempel Bromma, Årsta, på Södermalm, Värmdö och Lidingö.
 

Konstverk i kvarteret Tältlägret, Fruängen. Fotograf Karin Alfredsson

 

För vidare information och fler bilder, vänligen kontakta:
Eva Nordström, VD, Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB), tel 08-704 61 46, e-post eva.nordstrom@skb.org
Yvonne E Lilliedahl, kommunikationschef, Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB), tel 08-704 60 38, yvonne.lilliedahl@skb.org

Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 86 000 medlemmar som bygger och förvaltar bostadsfastigheter i Stockholm. Föreningen grundades 1916 och firar 100-årsjubileum under 2016. Med sina 7 765 lägenheter är föreningen den största privata hyresrättsaktören på Stockholmsmarknaden. Kooperativ hyresrätt innebär i korthet att medlemmarna gemensamt äger samtliga lägenheter, som sedan hyrs ut till föreningens medlemmar. Föreningen är öppen för alla och lägenheterna förmedlas efter turordningsprincipen. För mer information besök www.skb.org.