Till nyhetsarkivet

Ny framtidsrapport visar kooperationens viktiga roll

Rapporten ”Kooperation på framtidens villkor” visar att kooperativa och ömsesidiga företag som SKB kan bidra till att lösa framtidens utmaningar. Det är verksamhetens kärna av demokrati, ansvarstagande och hållbarhet som bidrar. Det är ämnen som också lockar den unga generationen.

Rapporten från Svensk Kooperation och Kairos Future pekar på att ansvarstagande företag är en av förutsättningarna för ett mer hållbart samhälle. Den bekräftar också att unga lockas av ansvarstagande, hållbara och stabila företag, där kooperativa och ömsesidiga företag spelar en viktig roll.

De kooperativa företagens långsiktighet är intressant för unga som vill slippa gig-ekonomins osäkerhet och minimera riskerna vid nästa pandemi eller annan samhällskris.
– Nu när hållbarhet helt nödvändigt står i fokus och samhällsengagemanget i frågan växer, ligger den kooperativa företagsformen i tiden. Vi måste fortsätta lyfta fram fördelarna med de medlemsägda företagen för att ytterligare öka kunskapen, inte minst bland de yngre, för deras engagemang är viktigt, säger Eva Nordström, vd på SKB.

Kairos omvärldsanalys visar ett samhälle i turbulenta tider, vilket inte lär mattas av fram till 2030.
– Accelererande klimatförändringar, ekonomisk oro och ökande sociala klyftor bäddar för ett fortsatt dramatiskt decennium. Här har kooperativa och ömsesidiga företags långsiktighet och bevisade resiliens vid kriser en fördel framför andra företagsformer. Politiska företrädare har därför anledning att intressera sig mer för företag som drivs enligt de kooperativa principerna, säger Fredrik Torberger, framtidsstrateg på Kairos Future.

Läs hela rapporten från Svensk Kooperation och Kairos Future här

Far och dotter i festmiljö på en innergård. Fler festfirare i bakgrunden.

Framtidsrapporten visar att unga lockas av ansvarstagande, hållbara och stabila företag. Foto: Karin Alfredsson

2020-10-12