Till nyhetsarkivet

Forskning för utvidgat wifi

SKB medverkar i ett forskningsprojekt för bättre wifi-täckning inomhus, som gör att boende kan surfa på sitt eget privata nät i hela fastigheten och inte bara i den egna lägenheten. Under hösten har lösningen provats i en av våra fastigheter.


Tekniken bygger på ett nät med antenner inomhus, kopplade till bredbandsnätet i fastigheten. På så sätt får de boende god täckning med wifi, utan hinder av täta väggar. Det går då att surfa på sitt eget privata nätverk i hela huset, även i garage och källare. Forskningsprojektet leds av forskningsinstitutet RISE och är delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.
– Det blir en robust, gemensam lösning för wifi i hela huset, precis som till exempel med värmen i lägenheterna, säger projektledaren Mikhail Popov, teknologie doktor och seniorforskare på RISE.

Den gemensamma lösningen i projektet ger varje enskild lägenhet sitt eget virtuella trådlösa nät, som är avskilt från grannarnas. Samma upplägg kan också användas för mobiltäckning och just nu pågår ett annat försök inom projektet, där de boende får prova en lösning för både wifi- och mobiltäckning.

Hela projektet kommer att vara slutfört i maj 2020.

Kvarteret Nya Lillsjönäs, Abrahamsberg, Bromma

Den nya tekniken för utvidgat wifi har provats i vårt senaste byggda kvarter, Nya Lillsjönäs. Foto: Anders Fredriksén

2020-01-07