Till nyhetsarkivet

Basaren är nominerad till Årets Stockholmsbyggnad

Ett år efter inflyttningen har kvarteret Basaren etablerats som ett nytt landmärke på Kungsholmen. Nu har huset också gått till final i Årets Stockholmsbyggnad, en tävling där alla får vara med och rösta.

– Basaren är ett fantastiskt hus som vi är mycket stolta över. Som alla nya hus vi bygger är det certifierat enligt Miljöbyggnad, men jag är extra glad över den extra hållbarhetsaspekten i att vi lyckades bevara det konstverk av glasmosaik som fanns dolt i det gamla huset, säger vd Eva Nordström.

De tio finalister som nu tävlar om priset har gallrats fram av en jury som utgått från byggnadernas estetik, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm. Allt man behöver veta för att rösta i tävlingen finns på Stockholms stads webbsida för Årets Stockholmsbyggnad 2019

Kvarteret Basaren har totalt 44 lägenheter som varierar mellan ett och fem rum och kök. Den rundade byggnaden, som ritats av Wingårdhs Arkitektkontor, är uppdelad i två volymer och har från Hantverkargatan sett fem, sju eller nio våningsplan.

Läs mer om kvarteret Basaren och om hur ett dolt konstverk fått nytt liv

Foto av kvarteret Basaren i skymning.

Kvarteret Basaren kan bli Årets Stockholmsbyggnad 2019. Röstningen är öppen till 23 maj. Foto: Mikael Olsson

2019-04-16