Just nu är det en viktig tid på våren för våra almar. Under några få veckor har vi chansen att vaccinera träden mot almsjukan, som är det största hotet mot almar i hela Sverige.
För den biologiska mångfalden vill vi bevara de almar som bor i utemiljön kring våra kvarter. Det kanske kan tyckas oviktigt exakt vilka trädarter som finns omkring oss, men många insektsarter – bland dem flera pollinatörer – är direkt beroende av specifika växtarter i sin livscykel. Så för att skydda våra kvarvarande almar väljer vi att vaccinera utvalda träd med ett biologiskt preparat som stärker trädets naturliga motståndskraft. Vaccinet är miljövänligt och behöver injiceras varje år för att ge fortsatt skydd.
Genom att vaccinera förhindrar vi att smittan sprids vidare och bevarar gamla, vackra träd med högt natur- och kulturvärde. Skyddet för almarna stärker även ekosystemet och den biologiska mångfalden och vi undviker onödiga kostnader för trädfällning och återplantering.
Vaccineringen har genomförts av arborister (trädvårdare) som tagit sig runt i hela Stockholmsområdet de senaste veckorna, för att hinna med de träd som kan räddas. Det handlar om träd som hunnit uppnå en viss grovlek i stammen och som ännu inte hunnit angripas av svampen som sprider almsjukan.
Almsjukan har spridit sig i hela landet, men har varit allra mest aggressiv i Sveriges södra delar. På Österlen i Skåne fanns tidigare en av våra största almskogar, men där dog 85 procent av almarna på grund av sjukdomen. Att träden inte kan växa och leva innebär även stora risker för andra arter. Därför jobbar forskare nu framför allt med att försöka förädla fram almar som är resistenta mot sjukdomen.
Målet är att skydda så många almar som möjligt mot svampen som sprider almsjukan. Foto: SKB/Henrik Betnér
2025-05-23