Till nyhetsarkivet

Sommarjobb ger mycket

Varje år tar vi emot många sommarjobbare som hjälper till att sköta om våra hus och våra fina gårdar. Det ger värdefull arbetslivserfarenhet för de unga och sommarjobbarna uppskattas mycket av både medarbetare och boende.

På SKB jobbar de flesta fyra veckor under sommarlovet, men några jobbar kortare eller längre perioder. Den som varit med flera somrar och skaffat mycket erfarenhet på plats kan jobba upp till nio veckor, som universitetsstudenten Alicja, 22 år.

– Det har varit jättemysigt att sommarjobba här. På SKB har jag inte känt det där typiska när man sommarjobbar, att man längtar till att det ska ta slut. Vi blir behandlade med respekt och det är kul att jobba med fastighetsskötarna, säger Alicja.

Gör fint i kvarteren

Arbetet sker ute i våra kvarter. Sommarjobbarna lägger mycket tid på att göra fint. Det handlar bland annat om att rensa ogräs, klippa gräs och häckar, måla, plocka skräp, städa trapphus, tvättstugor och källargångar. De gör uppgifterna tillsammans med våra fastighetsskötare och ibland tillsammans med andra sommarjobbare.

För den som sommarjobbar för första gången kan uppgifterna innebära oväntat mycket kroppsarbete, berättar Elsa, 19 år, som jobbade fyra veckor i sommar.

– De första veckorna hade jag träningsvärk hela tiden, men sedan gick det som en dans. Då blev det ju rutin av det som varit nytt för mig. Så nu känner jag att jag hade kunnat tänka mig att jobba ännu längre, säger Elsa.

Sommarjobb ger ungdomar möjlighet att komma ut i arbetslivet. Det är ett bra sätt att prova på ett arbete, lära sig nya färdigheter och tjäna egna pengar mellan terminerna som student. För oss är det en möjlighet att locka unga till SKB och göra fler intresserade av att bli fastighetsskötare. Ambitionen är att erbjuda sommarjobb till unga från 16 år och uppåt. Den här sommaren har vi haft 79 sommarjobbare.

Två sommarjobbare hos SKB målar utemöbler

Sommarjobbarna Elsa och Alicja har trivts bra på SKB i sommar. Foto: SKB/Henrik Betnér

2023-08-11