Till nyhetsarkivet

Närmare en förstaplats?

Kvarteret Muddus tog hem en tredjeplats 2016. Kvarteret Basaren en femte 2019. Och förra året kom Skrönan tvåa och Docenten blev finalist. Men när ska SKB vinna första pris i en arkitekturtävling?

”Byggnaderna har en god volymhantering och fina detaljer. Entrépartier i trä välkomnar besökaren och rundade hörn i såväl fasad som balkonger ger byggnaderna en mjukhet. Byggnaderna bidrar till trygghet åt en tidigare mörk och bullrig plats.”

Formuleringen kommer från juryn i Stockholms stads arkitekturtävling Årets Stockholmsbyggnad. Byggnaden, eller snarare byggnaderna, som beskrivs är kvarteret Skrönan, i utkanten av Nockebyskogen, som kom tvåa i tävlingen.

Det är inte första gången en av våra byggnader har varit nominerad i en arkitekturtävling. År 2019 blev till exempel kvarteret Basaren på Kungsholmen nominerat och tog en femte plats i Årets Stockholmsbyggnad. Ett annat exempel är kvarteret Docenten som förra året var en av fem finalister i Arkitekturpriset som Uppsala kommun delar ut för god och hållbar arkitektur.

Är detta en tillfällighet eller är SKB bra på att bygga vackra, tilltalande hus?
– Det är vår strategi, vår ambition, att alltid rita det vackraste huset i ett område. Vi vill att våra medlemmar och även andra som passerar våra hus ska känna att ”här vill jag bo”, förklarar fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

– Vi förstår självfallet att vad som är vackert är subjektivt, men de nomineringar vi har fått de senaste åren tyder ju på att andra tycker likadant.

Men hur ser det ut framåt? Har vi några bubblare som kan gå hela vägen?
– Absolut! Jag tror att Lysosomen i Hagastaden kan göra det. Stockholms stad ville att husen i Hagastaden skulle ge en känsla av Chicago på 1920-talet, lite art déco. Så vår arkitektbyrå ritade huskroppar med skarpa linjer och listverk, dekorativa element och geometriska mönster. Det blev riktigt fint tycker jag.

– Två andra favoriter är kvarteret Modellören i Gustavsberg. Det kommer smälta in fint i den äldre bruksmiljön där. Och Torshamn i Kista äng. Här gillar jag speciellt kvarterets rusticerade* tegelfasader, säger Johan Jarding.

Kvarteret Lysosomen i Hagastaden

Kvarteret Lysosomen i Hagastaden har utformats för att ge känslan av 1920-talets Chicago. Foto: SKB/Henrik Betnér

2024-03-25

*Vid rusticering lämnas tegel- och murstenars sidor mer obearbetade, för att få ett rustikt utseende.