Odla på balkongen

Har du en balkong där du bor? Grattis, det är en perfekt plats att odla på. Särskilt om läget på balkongen är i syd, väst eller öst, men det finns även växter som gillar lite mer skugga.

I vad kan jag odla?

Stora krukor är ofta bra, men testa med vad du har hemma redan. En hink, en blomlåda, mjölkkartonger eller en smörbytta. Glöm bara inte att göra hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna ut. Men kom ihåg att använda fat under dina krukor och vattna inte för mycket, så slipper grannen under få vatten på sig.

Vad kan jag odla?

Många blommor, kryddor och grönsaker kan odlas på balkongen. Växter som tomat, paprika och chili går utmärkt att odla i kruka. Se till att vattna ofta när det är varmt och lite gödsel kan behövas ibland. Men även lägre växter funkar bra på balkongen – testa att fylla balkonglådorna med sallad, rädisor, kryddväxter och jordgubbar. Eller varför inte låta bönor och sockerärtor klättra på ett växtstöd? Möjligheterna är oändliga.

Bidra till den biologiska mångfalden

Genom att välja svenska växter, gamla kulturväxter och växter som blommar kan du också bidra till den biologiska mångfalden i kvarteret. Här kan du få tips på växter som är extra bra.

Vill du odla på gården?

Här får du tips på hur du kommer igång!

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

Foton: Pixabay