Invasiva arter
Invasiva arter är växter och djur som spridits med människans hjälp till nya områden där de är ett stort hot mot den biologiska mångfalden, människors hälsa och vår ekonomi. Två exempel är jätteloka, som kan ge brännskador, och parkslide, som kan skada byggnader. Tillsammans kan vi hjälpas åt att bekämpa dessa arter i SKBs kvarter!
Identifiera
För att minska spridningen krävs kunskap om arterna – hur de känns igen, var de finns och hur de bekämpas. Längre ner på denna sida finns kännetecken och kortfattad information om några av de vanligaste invasiva arterna i SKBs kvarter.
Om du upptäcker en invasiv art
- Fota av arten och notera platsen.
- Kontakta din fastighetsskötare som kommer att ge dig en instruktion om hur du går vidare. Det är viktigt att du alltid kontaktar fastighetsskötaren innan du gör någon åtgärd. Ibland kan felaktig bekämpning i stället leda till att arten sprids ännu mer!
- SKB rapporterar sedan in arten till SLU Artdatabanken som är ansvarig för artrapportering.
Förebygg och bekämpa
För att minska arternas spridning och negativa påverkan krävs kunskap om arterna. Det viktigaste är att förebygga att invasiva arter etableras, då det är lättare att bekämpa små förekomster än stora bestånd. Var därför ute i god tid!
Många arter sprids med jordmassor, så var försiktig vid hantering av jord i närheten av invasiva arter. Du bidrar då till att arten inte sprids ytterligare.
Växtavfallet från invasiva arter ska slängas i en sluten påse i restavfallet eller sorteras som invasiva arter på återvinningscentral. Det ska absolut inte läggas i komposten eller vanligt trädgårdsavfall. Då sprids det istället vidare.
Plantera inte heller växter i rabatter eller odling som är med på Artdatabankens risklista. Använd i stället SKBs växtlista, som innehåller växter som dessutom bidrar till den biologiska mångfalden.
Invasiva arter i SKBs kvarter
Här hittar du länkar till mer information om några av de vanligaste invasiva arterna som upptäckts i SKBs kvarter.
Tillbaka till startsidan för Grönt boende
Illustratör: Jakob Robertsson/Typoform. Foto: Naturvårdsverket.