Till nyhetsarkivet

Bopriset 2019 går till SKB

Vid en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm utsågs SKB idag till vinnare av Bopriset 2019. Priset, som instiftats av Boinstitutet till minne av arkitekten Josef Frank, premierar kvalitet och ett bra boende för alla. Vi fick priset för vår upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, samt utvecklingen av verksamheten och nysatsningar som kvarteret Basaren.

Det var i hård konkurrens med totalt 60 nomineringar och tio finalister som SKB tog emot priset från Boinstitutet till minne av Josef Frank med stöd av Svenskt Tenn.

Motiveringen till priset lyder: Med en hundraårig historia och ett DNA präglat av långsiktighet, kvalitet samt omtanke om de boende skapar vinnaren av Bopriset 2019 hem för människor genom hela livet. Vinnaren av Bopriset 2019 har evighetsförvaltning av sina fastigheter, där kvalitet och hållbarhet syns i material, energianvändning och i att vinsten återinvesteras för att bygga om och bygga nytt för bostadskooperativets medlemmar, nu senast hyllade Basaren på Kungsholmen i Stockholm, ritat av Wingårdhs.

Över hundra år av bra boende

– Vi är oerhört stolta och glada över utmärkelsen. Josef Franks idéer, där kvalitet är centralt och tanken om att ett bra boende för alla är en förutsättning för ett hållbart samhälle, stämmer väl överens med SKBs värderingar. Priset är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb när vi förvaltar och utvecklar den goda idé som skapade SKB för över hundra år sedan, säger vd Eva Nordström.
– SKB är en mycket värdig vinnare. Deras verksamhet, som präglas av långsiktighet, kvalitet och ett bra boende för alla, stämmer väl överens med Josef Franks idéer där kvalitet och hållbarhet är centralt, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Prissumman på 100 000 kronor kommer vi att använda till våra medlemmar för inspiration och kunskapsutbyte kring framtidens boende, hållbart byggande och arkitekturens betydelse.

Läs mer om Bopriset hos Boinstitutet

Från vänster Moa Andersson verksamhetsledare Boinstitutet, Eva Nordström vd SKB och Maria Veerasamy vd Svenskt Tenn. Eva Nordström håller i diplomet som visar att SKB fått Bopriset 2019.

SKB har utsetts till vinnare av Bopriset 2019. Från vänster Moa Andersson, verksamhetsledare Boinstitutet, Eva Nordström, vd SKB och Maria Veerasamy, vd Svenskt Tenn. Foto: Martin Sundström

2019-11-14