Till nyhetsarkivet

Vi bygger 380 kooperativa hyresrätter

Tre kvarter med kooperativa hyresrätter är under produktion 2024. I Kista, Gustavsberg och på Södermalm bygger vi nya hus för SKBs medlemmar.

Byggandet kommer att resultera i färdiga lägenheter 2025 och vi planerar att öppna för intresseanmälan vid olika tillfällen under 2024.

– SKB drivs som en kooperativ hyresrättsförening och tack vare upplåtelseformen och en sund ekonomi har vi möjlighet att fortsätta bygga i en utmanande tid. Något som är mycket viktigt för våra 93 000 medlemmar och för regionen, säger vd Ingrid Gyllfors.

Boende med många mötesplatser i Kista

I den nya stadsdelen Kista äng byggs kvarteret Torshamn, med planerad inflyttning början av 2025. Där blir det 152 lägenheter i storlekar från ett till sju rum och kök. Kista Äng ligger strax norr om Kista centrum, inom gångavstånd från Kista tunnelbanestation.

Kvarteret Torshamn får lokaler för bland annat restaurang, café och områdeskontor för SKBs fastighetsskötare. Dessutom kommer bastu och relaxrum att finnas, kvarterslokal och hobbyrum, samt lådcykelpool och möjlighet till cykeltvätt.

Södermalm och Värmdö får nya kooperativa hyresrätter

På östra Södermalm, där SL:s bussdepå låg, bygger vi kvarteret Ananasen med 153 lägenheter. Husen i kvarteret blir åtta till nio våningar och lägenheterna har varierande storlek, från ett till sex rum.

I Porslinskvarteren i Gustavsberg bygger vi 76 lägenheter i kvarteret Modellören, vid Gustavsbergs allé precis intill det gamla vattenhjulet. Husens yttre fasader är av rött tegel för att smälta in väl mot de omkringliggande äldre byggnaderna, intill Gustavsbergs hamn. Det är SKBs första kvarter i Värmdö kommun.

De tre husen har fem våningar och lägenheterna varierar i storlek mellan ett och sex rum och kök med, tonvikt på tvåor och treor. Det finns två tvättstugor, en gemensamhetslokal och en hobbylokal samt ett stort gemensamt garage under mark. Kvarterets hus omgärdar en trivsam innergård med träd, buskar och gräsytor. På gården finns även cykelparkeringar, lekytor och gångytor av marktegel. Lägenheter på bottenplan har uteplatser mot gården.

Här kan du läsa mer om kvarteren som är under byggnation.

Bild från taket på kvarteret Torshamn som visar den pågående byggnationen med Kista Science Tower i bakgrunden

152 kooperativa hyresrätter i kvarteret Torshamn i norra Kista har planerad inflyttning 2025. Foto: SKB/Peter Svahn

2024-01-15