Kvarteret Skrönan, Nockeby

  • Projektstart
  • Upphandling
  • Byggstart
  • Intresseanmälan
  • Inflyttning
  • Projektslut

Antal lägenheter

114

Byggstart

April 2020

Inflyttningsdatum

Första inflyttning var i juni. För kommande inflyttningsdatum se blå rutan nedanför.

Arkitekt

Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

 

Uthyrning av kvarteret Skrönan

Alla lägenheter är uthyrda. I juni 2022 flyttade de nya hyresmedlemmarna in på Gustav III:s väg 113, 115 och 117 och i mitten av september på Gustav III:s väg 105.

Kommande inflyttningar:
Gustav III:s väg 103 – 1 oktober 2022
Gustav III:s väg 101 – 15 oktober 2022

Katharine Earnshaw

Uthyrningsansvarig Skrönan
08-704 61 08
katharine.earnshaw@skb.org


Frågor och svar om kvarteret Skrönan

Vi har samlat information om kvarteret Skrönan i en folder. Välkommen att läsa/ladda ner den (pdf)

 

Välkommen till kvarteret Skrönan

– ett boende nära natur, service och kommunikationer

I utkanten av Nockebyskogen i Bromma nära Nockebyhov villaområde, bygger SKB kvarteret Skrönan med 114 lägenheter. De sex flerbostadshusen ligger som på ett pärlband med skogen som bakgrund.

Husen är i fyra våningar med en femte indragen våning, som ger en känsla av stadsvilla snarare än punkthus. Husen smälter fint in i området och fungerar som en länk mellan skogen och den lägre villabebyggelsen på andra sidan Drottningholmsvägen.

På den långsträckta och smala tomten är de sex stadsvillorna placerade på rad i två grupper om tre hus vardera, med en egen tydlig identitet. Husen är varsamt anpassade till terrängen för att inte skada den ovanliga De Geer-moränen som finns på platsen.

Lägenheterna

Lägenheterna är luftiga och rymliga och nästan alla vetter åt två väderstreck. Samtliga har minst en balkong eller uteplats och de större lägenheterna högst upp har stora terrasser. Flertalet lägenheter är tvåor och treor, men det finns även några fyror och femmor samt en sexa.

Rummen har genomgående golv av ekparkett och övriga material är valda för att kännas varma och gedigna. I hallen är det naturstenen.

Bänkskivan i köket är mörkgrå medan köksluckorna är släta och lackade i en varmt grå kulör. Även badrummen är sobra med grått hexagonklinker på golvet och vitkaklade väggar. Det är förberett för tvättmaskin.

Lägenhetsritningar och materiallista

2 rum och kök (33 st med sovrum i första hand möblerbart för en person)
2 rum och kök (23 st)
3 rum och kök (48 st)
4 rum och kök (4 st)
5 rum och kök (5 st)
6 rum och kök (1 st)
Alla lägenhetsstorlekar från 2 till 6 rum och kök
Översiktsplaner samtliga våningsplan

Materialval och utrustning i lägenheterna

 

 

Gårdarna

Bakom och mellan byggnaderna bildas mindre bostadsgårdar med naturkaraktär i direkt anslutning till skogen. Gårdarna mellan husen är på grund av terrängen något upplyfta från gatunivån och ansluter naturligt mot skogssluttningen. Här finns plats för avkoppling, lek och samvaro. Det finns även lite mindre gårdar i gatunivå.

 

Allmänna utrymmen och parkering

Mellan de två husgrupperna ligger ett gårdshus med gemensamhetslokal, tvättstuga och miljörum. Vi har valt att klä denna lilla byggnad med sten för att påminna om det speciella läget vid den karaktäristiska De Geer-moränen. Tvättstuga finns även i huset på Gustav III:s väg 103.

I anslutning till samtliga entréer finns ingång till cykel- och barnvagnsrum. Under den södra gruppen av hus finns ett garage för området med 32 parkeringsplatser med direkt nedgång från trapphusentréerna. Infarten till garaget är i huset längst till höger (Gustav III:s väg 117). Ytterligare 24 parkeringsplatser finns i form av kantstensparkering längs gatan. Kvarteret avskiljs från Drottningholmsvägen med ett 3,5 meter högt bullerplank.

 

Arkitekturen

Arkitekturen är enkel, proportionerlig och tidlös om än med en blinkning till 1930-talets funkisarkitektur som är vanligt förekommande i området. Husen är putsade i en ljust sandfärgad kulör där fönster och smidesräcken kontrasterar i en varmt bronsfärgad ton. Balkongerna mot Drottningholmsvägen har täta räcken så att de integreras med husvolymen, medan räckena mot skogen i öster är öppnare.

De indragna översta våningarna har terrasser med en sarg som räcke. Detta gör att husen får en ren form samt att översta våningen blir proportionerlig. Arkitekten har jobbat med få material som sammanfogas på ett vackert sätt med rena materialmöten. Fönster och entréer är generösa.

Entréerna är särskilt markerade på husen dels genom sin generösa höjd, dels genom att de är indragna i husvolymen. De är ljusa med stora glasade ekpartier och de två husgrupperna får i entréerna sina egna uttryck. I de södra husen möts man av en ribbpanel av ek, dovt blåmålade väggar och golv av natursten medan man i den norra husgruppen välkomnas av en lite djärvare färgskala med lilamålade väggar och golv av stormönstrad grön terrazzo samt panel av bronsliknande plåt. I samtliga hus finns inslag av mässing i armatur och postfack.

 

 

Fritid

Med en närhet till Mälaren finns stora möjligheter till olika fritidsaktiviteter och naturupplevelser. En kort promenad tar dig till Judarskogens naturreservat med sjön Judarn i mitten och ett nät av promenadvägar och stigar. Bakom knuten ligger Nockebyskogen med sin vackra gran- och tallskog. En bit bort finns Drottningholms slott med omgivande parker.

Är du sugen på lite mer fysisk aktivitet ligger SATS och Itrim vid Brommaplan, och Friskis & Svettis i Abrahamsberg. I Alvik hittar du SALK Tennis Park med både inom- och utomhusbanor. Om du gillar golf finns Björklidens Golfklubb med en 9-hålsbana och ut mot Ekerö ligger anrika Kungl. Drottningholms Golfklubb. Inom cykelavstånd finns Åkeshovs simhall och Ängbybadet med sin sandstrand.

 

Kommunikationer

Flera busslinjer passerar nära kvarteret. En dryg kilometer bort ligger Brommaplan med tunnelbanans gröna linje. Från Brommaplans bussterminal tar du dig även enkelt vidare till Spånga, Akalla, Mörby, Solna, Danderyds sjukhus och Drottningholm. I Alvik passerar tvärbanan mellan Solna och Sickla.

Förskolor och skolor

Det finns ett stort utbud i närheten. Till exempel Olovslundsskolan, Nockebyhovsskolan och Bromma gymnasium samt Internationella Engelska skolan och Kristofferskolan. Läs mer om skolor och barnomsorg på www.stockholm.se/forskolaskola.

 

Service och handel

Vid Brommaplan finns apotek, vårdcentral, närakut, bibliotek, banker, matvaruaffärer, systembolag, träningsanläggningar och butiker. Bromma Blocks ligger en knapp halvmil bort och lägger du till ytterligare ett par kilometer kommer du till Vällingby centrum.

I kvarterets närhet hittar du en mindre livsmedelsbutik samt ett par restauranger. På gång- och cykelavstånd finns Nockeby torg med mataffär, ett par enkla restauranger, apotek och bageri.

 

 

 

 

Illustrationerna på denna sida är endast skisser av hur det kommer att se ut och ändringar kan ske.

Illustrationer: Studio Superb