placeimg_1000_470_arch

Kvarteret Lillsjönäs, Abrahamsberg

  • Projektstart
  • Upphandling
  • Byggstart
  • Intresseanmälan
  • Inflyttning
  • Projektslut

Antal lägenheter

45 st

Byggstart

september 2017

Planerad inflyttning

våren 2019

Arkitekt

Nyréns Arkitektkontor

 

Nyfiken på kvarteret Lillsjönäs?

Har du frågor och funderingar kring kvarteret, kontakta Minna som är uthyrningsansvarig. Perioden för intresseanmälan var i maj 2018.

Minna Kuparinen

Uthyrningsansvarig
08-704 61 15
minna.kuparinen@skb.org


Bygginformation

Aktuellt
Vanliga frågor och svar om kvarteret och byggnationen

 

45 nya kooperativa hyresrätter

Nu byggs ytterligare 45 lägenheter i anslutning till det redan befintliga kvarteret Lillsjönäs i Abrahamsberg i Bromma. Bebyggelsen gränsar till ett fint koloni- och rekreationsområde mot Lillsjön. Med tunnelbanan, som ligger ett stenkast från kvarteret, tar man sig in till stan på tio minuter.

Det nya kvarteret Lillsjönäs består av total 45 lägenheter, fördelade på två trapphus. Huset är U-format med putsade fasader och har fyra respektive fem våningar. Fastigheten är en miljöbyggnad med låg energianvändning. Lägenheterna varierar i storlek från ett till fem rum och kök. De flesta lägenheterna har balkong eller uteplats.

Bostäder med kvalitet

Kök, vardagsrum och sovrum har parkettgolv. Sovrummen vetter oftast mot den tystare gårdssidan. Badrummen är helkaklade med klinker på golv och det är förberett för tvättmaskin och torktumlare. De allra flesta lägenheter vetter åt två eller tre väderstreck. Det är bara de allra minsta som är enkelsidiga men då ligger de mot den lugnare östra sidan. Fyrorna och lägenheterna högst upp i huset har två balkonger.

Nära naturen

Det nya huset blir som en del av SKBs redan existerande kvarter med samma namn och smälter fint in i befintlig bebyggelse. Kvarteret gränsar till ett koloni- och rekreationsområde intill Lillsjön. En ny gång- och cykelväg leder till sjöns grönområde och blir en naturlig gräns mellan koloniområdet och den nya bebyggelsen. På den trivsamma gröna gården finns bra möjligheter för lek och samvaro.

 

Gemensamma utrymmen

De putsade fasaderna har en gulockra kulör med inslag av ljusgrå panel vid indragna balkonger och gårdsentréer. De indragna entréerna har glasade ekpartier, cederpanel och golv av kalksten. Samma kalksten som i lägenheternas hall och fönsterbänkar. Trapphusen är ljusa med genomsikt ut till gården. I entrén finns postfack och digitala informationstavlor.

Barnvagnsrum finns i anslutning till entré A och i källaren till entré B. Plats för rullstolar finns i källarplan. Den gemensamma tvättstugan ligger i nivå med gården, med fönster mot kvartersgatan. Kvarterslokal och grovtvättstuga finns i det befintliga kvarteret Lillsjönäs.

 

Bil- och cykelparkering

Nedfarten till garaget är placerad mot kvartersgatan i mitten av huset. Garaget, med drygt 40 parkeringsplatser och fyra mc-platser, ligger under gården och den nya markparkeringen med cirka 50 platser. De större markparkeringarna avgränsas med häckar och mindre träd. Cykelrummen nås också från kvartersgatan och bredvid dessa finns ett stort miljörum, gemensamt även för övriga SKB-bostäder i kvarteret.

I närområdet

Fritid
I närområdet finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Är du naturvän kommer du att uppskatta det populära kolonistugeområdet runt husknuten och promenadstråket runt Lillsjön. Med ett sportfiskekort kan du här bland annat fiska gädda, gös och mört. I parken finns även ett utomhusgym. Sjön leder vidare till Ulvsundasjön med en mysig småbåtshamn.

Är du sugen på mer lite mer fysiska aktiviteter finns ett Friskis & Svettis i Abrahamsberg där du kan träna individuellt eller i grupp. Är du intresserad av yoga så finns Yoga-palatset på nära håll. Någon kilometer bort hittar du SALK Tennis Park, med både inom- och utomhusbanor. Om du gillar golf så rekommenderas ett medlemskort hos Björklidens Golfklubb med en året-runt-öppen 9-hålsbana.

Kommunikationer
Abrahamsbergs tunnelbanestation ligger bara några minuter från kvarteret Lillsjönäs. Från Brommaplans bussterminal tar du dig enkelt vidare till Spånga, Akalla, Mörby, Solna, Danderyds sjukhus och Drottningholm. Och med Buss 110 från Alvik når du Bromma flygplats.

 

 
Service och handel
På andra sidan Drottningholmsvägen finns matvaruaffär, några mindre restauranger och kaféer samt ett par butiker. Vid Brommaplan och Alviks torg hittar du ett större utbud med service, matvaruaffärer och flera butiker. Bromma Blocks ligger endast 2,5 kilometer bort. Ett stenkast från kvarteret ligger Abrahamsbergs vårdcentral.

 

Förskolor och skolor
Det finns ett stort utbud av både privata och kommunala förskolor och skolor i Abrahamsberg med omnejd. Till exempel Abrahamsbergsskolan (F–9), Olovslundsskolan (F–6) och Bromma gymnasium samt Internationella Engelska skolan (årskurs 4–9) och Kristofferskolan, som är en waldorfskola med årskurser 1–9 och 10–12. Läs mer om skola och barnomsorg

Illustrationer av kvarteret på denna sida är endast skisser av hur det kommer att se ut och ändringar kan ske i samband med upphandling.