placeimg_1000_470_arch

Kvarteret Basaren, Kungsholmen

  • Projektstart
  • Upphandling
  • Byggstart
  • Intresseanmälan
  • Inflyttning
  • Projektslut

Byggstart

Hösten 2016

Antal lägenheter

44 st

Inflyttning

Början av 2018

Arkitekt

Wingårdh Arkitektkontor AB

 

Nyfiken på kvarteret Basaren?

Har du frågor och funderingar om bostäderna i kvarteret Basaren kan du kontakta Katharine som är uthyrningsansvarig.

Lokaler i Basaren

Alla lokaler är nu uthyrda. Läs mer här

Uthyrning av Basaren

Aldrig tidigare har över 3 000 av SKBs medlemmar anmält sitt intresse för ett nytt kvarter. Kvarteret Basarens 44 lägenheter var efterfrågade och uthyrningen är slutförd. De första medlemmarna beräknas kunna flytta in i januari 2018.

Katharine Earnshaw

Uthyrningsansvarig
08-704 61 08
katharine.earnshaw@skb.org


Bygginformation

 

Bostäder i Basaren

Ljusa lägenheter med öppna samband

I huset finns totalt 44 lägenheter. Storlekarna varierar mellan ett och fem rum och kök, med tonvikt på fyror och ettor.

De stora fönstren ger ljusa lägenheter som alla har öppna samband mellan vardagsrum och kök och naturligtvis balkong.

Golven i trapphus och hallar är lagda med en ljusgrå kompositsten, medan lägenheterna har parkettgolv av ek. I byggnadens källarvåning finns separata lägenhetsförråd.

 

 
 

Mjukt och öppet

Det höga och fria läget är kvarteret Basarens främsta kvalitet. Ljuset har tillsammans med bebyggelsen omkring format huset. Uppdelningen i två volymer skapar en genomsiktlighet som tillsammans med de runda formerna skapar ett mycket ljust hus.

Formen minskar inte bara skuggverkan på omgivningen, utan även på byggnaden själv. Ljuset förmedlar byggnadens främsta karaktärsdrag – mjukheten. Det mjuka bärs inte bara fram av formen och ljuset, utan även av materialen och följsamheten mot platsens riktningar och rörelser.

Höjderna följer Kungsholmens topografi samtidigt som entréer och trappor anpassats till människors rörelser på och kring platsen, såsom utmed Baltzar von Platens gata.

 

 

 
De balkonger som löper runt varje våningsplan bidrar också till byggnadens mjuka karaktär. Dels som ren form, då de nätta balkongfronterna ligger som en tunn gardin runt huset, men också genom förutsättningarna för en mänsklig närvaro.

Även då ingen befinner sig på balkongerna, kommer spåren av omsorg i form av växter och möblering bidra till byggnadens mjuka framtoning.

 
Det är en tillåtande byggnad som tål oförutsedda förändringar så som genuin stadsbebyggelse alltid gjort. Den publika bottenvåningen kommer vara en attraktiv lokalisering för olika former av verksamheter.

Byggnaden har från Hantverkargatan räknat fem, sju eller nio våningsplan. Sockelvåningen är klädd med ett vitt glaserat tegel, medan fasaden däröver är i ett ljust tegel med ljus fog.

 

 

 
Läget mellan Hantverkargatan och Baltzar von Platens gata ger huset en naturlig uppdelning i en livligare och en lugnare del.

För de boende finns uterum i form av de egna stora balkongerna mot söder och Baltzar von Platens gata. De större lägenheterna har även en vädringsbalkong mot Hantverkargatan.