Till nyhetsarkivet

Stort intresse för mikroplastfilter

Nu har vi tagit ännu ett steg mot mer hållbar hantering av vatten i vardagen. I flera tvättstugor får våra boende prova ny teknik för att filtrera bort mikroplaster ur sköljvattnet.

Redan i somras kom nyheten att vi blir först i Stockholm med de nya mikroplastfiltren. När de nu blivit monterade i ett antal av våra fastigheter ger filtren alla boende möjlighet till ett grönt val i vardagen, genom att använda husets tvättstuga som vanligt. Ingen skillnad märks vid själva tvätten, men sköljvattnet som går ut i avloppet är renare och dessutom används mindre mängder vatten än utan filtret.

Filtersystemet har utvecklats av studenter vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som nu driver företaget Mimbly. När vår första fastighet byggdes så var SKB föregångare, med en gemensam tvättstuga i källaren. Ända sedan kvarteret Motorn i Vasastan stod färdigt 1917, har tekniken för vatten och avlopp varit en viktig del i vår evighetsförvaltning. Hållbar användning av vatten och energi är ett av våra prioriterade områden för att minska klimatavtrycket av våra fastigheter.

Lyssna gärna på inslaget om SKBs filter i P4 Stockholm

Och läs gärna mer om tvättstugans historia i senaste Vi i SKB

SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding blir intervjuad för P4 Stockholm i en tvättstuga i SKB-kvarteret Dyvinge

Intresset är stort för den nya tvättstugetekniken. Här blir SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding intervjuad för P4 Stockholm. Foto: SKB/Yvonne Edenmark Lilliedahl

2021-09-20