Till nyhetsarkivet

Över hundra nya kooperativa hyesrätter invigda i Hagastaden

Nu har vi invigt det nya kvarteret Lysosomen i den nya stadsdelen Hagastaden. Huset med 128 kooperativa hyresrätter ligger där Norra Stationsgatan möter S:t Eriksgatan.

– Vi är stolta över att inviga ytterligare över hundra kooperativa hyresrätter i Stockholm. Det är ett nytt kvarter på en ny plats, men också bara ett stenkast från där vårt hållbara stadsbyggande började redan 1916, säger vd Ingrid Gyllfors.

Invigningen samlade över 100 personer som såg SKBs ordförande Charlotte Axelsson och ordföranden för exploateringsnämnden i Stockholms stad, Anders Österberg, klippa bandet tillsammans. Vd Ingrid Gyllfors intervjuade också Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef för Skönhetsrådet i Stockholms stad, konstnären Anna Pajak och Kristina Peters, vd för Arkitema Architects, inför den samlade publiken. Sedan blev det visning av innergården och konsten i trapphusen.

Kvarteret Lysosomen består av fyra högre hörnhus och två lite lägre mittskepp och präglas av varma kulörer och detaljer som knyter an till färgpaletten i intilliggande Birkastan och Vasastan. Hälften av de 128 lägenheterna är mindre och hälften är större, med bland annat en sexrummare i etage på 137 kvm.

Vi fortsätter att bygga

Sedan SKB grundades för över hundra år sedan med det uttalade syftet att förbättra boendet för de många människor som då flyttade till Stockholm, har vi fortsatt bygga nya kooperativa hyresrätter i Stockholm.

– Överskottet som fastighetsförvaltningen genererar återinvesteras både i att kontinuerligt upprusta och förnya våra befintliga fastigheter, samt till att satsa på byggande av nya bostäder. Två kvarter är under produktion, ett i Kista och ett på Södermalm, och idag inviger vi ett som nu står färdigt. Våra planer är att fram till år 2029 börja bygga cirka 1 250 kooperativa hyresrätter runt om i regionen, säger fastighetschef Johan Jarding.

Charlotte Axelsson, ordförande SKB och Anders Österberg, ordförande exploateringsnämnden Stockholms stad klipper ett band för att inviga kvarteret Lysosomen

128 nya kooperativa hyresrätter invigdes i kvarteret Lysosomen. Fr.v. Charlotte Axelsson, ordf SKB och Anders Österberg, ordf exploateringsnämnden Stockholms stad. Foto: baraBild

2023-05-26