Motion – 2023 / 13

År: 2023
Nummer: 13
Motionsställare: Gustav Stensson, kömedlem

Förkorta kötid

Medlemskapet i SKB är idag urholkat. Har du inte kötid sedan början av 80-talet är det i princip omöjligt att få en “bra” lägenhet inom SKB. Även om nya lägenheter byggs hela tiden så kommer fortfarande de lägenheter på attraktiva adresser, storlekar och hyresnivå alltid bebos av medlem- mar med kötid från 80-talet eller tidigare. I princip ingen förbättring har skett på dessa lägen- heter de senaste 15 åren, det är fortfarande samma personer som får de lägenheterna. För 15 år sedan trodde jag detta var en bra grej, en trygghet att jag inte skulle behöva bli av med mina kö- dagar om jag valde “fel” lägenhet, och att ha möjligheten byta lägenhet framöver. Men jag levde i hopp om att kunna bo i en SKB lägenhet inne i Stockholm, eller närförort för den delen, någon gång i framtiden. Nu när “framtiden” är här är det lätt att inse att det är hopplöst.

Kötiden skulle kunna förkortas med viss tid när en medlem skriver på ett hyreskontrakt, inte ta bort den helt och hållet. Med förkortande av kötiden skulle fördelningen av lägenheter med tiden bli mer demokratisk och medlemmar med kortare tid än från tidigt 80-tal också kan få en chans att bo på attraktiva adresser.

SKB ska tillgodose alla medlemmar, inte bara dem med lång kötid. Medlemskapet känns idag väldigt hopplöst. Om kötiden skulle förkortas vid nya kontraktsskrivningar skulle befintliga hyresgäster kanske vänta med att byta, tills det verkligen behövs, och därmed ge chansen till köande medlemmar att få kontrakt de annars inte skulle kunna få. Systemet som är på plats idag ser inte till alla medlemmars intressen.

I och med förslaget om höjning av medlemsinsats så ska även kötiden kunna förkortas med 1 år per år som medlemmen inte betalar in minst 1000 kr tills medlemsinsatsen är uppnådd. Så det finns andra förslag som också innehåller förkortande av kötiden som konsekvens. Det borde vara möjligt att införa en liknande åtgärd när en medlem skriver nytt hyreskontrakt.

Jag yrkar

att föreningsstämman beslutar att stadgarna uppdateras så att en medlems kötid förkortas med 3 till 5 år vid påskrivande av nytt hyreskontrakt.

att alternativt göra en utredning om hur SKB medlemmarnas kötid kan förkortas, i syfte att demokratisera tillgängligheten av beståndet och därmed se till alla medlemmars bästa.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Med anledning av de allt längre kötiderna till föreningens mest attraktiva lägenheter har frågan om förkortade kötider varit uppe till diskussion vid ett flertal tillfällen. Ett antal motioner har under årens lopp föreslagit att kötiden ska reduceras för medlem som blivit tilldelad en lägenhet. Som exempel på sådana motioner kan nämnas motion 2011/4 ”Reformera turordningssystemet”, motion 2012/2”Om kötidernas regler” och motion 2013/8 ”Förändring av kösystem”

De frågor som tas upp i nämnda motioner torde, enligt styrelsens uppfattning, vara en följd av de allt längre kötiderna. Styrelsens argument vid behandling av dessa motioner har dock varit att den grundläggande tanken med SKBs system är att även efter det att en medlem har tilldelats en lägenhet ska medlemmen ha möjlighet att anmäla intresse för en ledig lägenhet om eller när livssituationen förändras. Om en hyresmedlem inte skulle ha möjlighet att eventuellt bli tilldelad en annan mer passande lägenhet i SKBs bestånd skulle det skapa en inlåsningseffekt. Detta skulle i sin tur sannolikt öka risken för att en hyresmedlem i den aktuella situationen väljer att byta sin

lägenhet externt, mot en lägenhet utanför SKBs bestånd. Därmed har SKB ”förlorat” en lägenhet och en köande medlem möjligheten att bli tilldelad en av föreningens lägenheter.

Föranlett av att förslaget om förkortad turordning kommer upp från tid till annan berördes frågan i den utredning som utfördes av arbetsgruppen för det parlamentariska systemet och turordningen. I rapport daterad 2019-01-25 berörs frågan och på sid 38 har arbetsgruppen uttryckt det så här:

”Arbetsgruppen har även övervägt ovanstående förslag om reduktion av kötid i samband med till- delning av lägenhet i SKB eller byte av lägenhet inom SKB men avstår från att lägga något förslag även i denna del. SKB har numera drygt 90 000 medlemmar men ”bara” drygt 8 000 lägenheter. Några års kortare kötid för de medlemmar som stått i kö tillräckligt länge för att komma ifråga för annan lägenhet än sådan lägenhet som även en helt ny medlem kan komma ifråga för (i regel en nyproducerad lägenhet i ytterområde) skulle inte ha någon praktisk betydelse för den som står längre bak i turordningskön. Dessutom gör arbetsgruppen bedömningen att bibehållen turordning i samband med byte av lägenhet inom SKB sannolikt motverkar externbyten. Turordningen har i vart fall sedan 1957 varit ”helig”. Innan dess hade det varit möjligt för avliden medlems barn att överta en förälders medlemskap och inträda i föreningen. Turordningen torde för de allra flesta utgöra det största värdet av ett medlemskap i SKB. Arbetsgruppen anser därför att den även i fort- sättningen ska värnas. Detta är skälet till att gruppen inte lägger något förslag i denna del.” 

Styrelsen anser fortfarande att en förkortad turordning för medlemmar som tilldelas lägenhet inte leder till en väsentligt större chans för medlemmarna som står långt bak i kön att få en lägenhet. En lägenhet som hyrs ut till en redan boende medlem leder till en uppsagd lägenhet, som i sin tur kan hyras ut till en köande medlem.

Det som har störst betydelse för köande medlemmars möjlighet att få en bostad i föreningens fastighetsbestånd är att föreningen fortsätter att tillföra nya lägenheter. Genom det senast inflyt- tade nyproduktionsprojektet – kvarteret Skrönan i Nockeby (Bromma) – tillfördes 114 koopera- tiva hyresrätter till SKBs medlemmar. 91 av lägenheterna hyrdes ut till kömedlemmar. 23 med- lemmar flyttade inom SKB varvid deras lägenheter, med lägre hyres- och insatsnivå, frigjordes till andra medlemmar. Mer än hälften av lägenheterna hyrdes ut till medlemmar födda på 1990-talet. Genomsnittlig turordning var 1996 och 30 medlemmar hade en turordning från år 2000 eller senare. Den längsta turordningen var från 1975 (för en lägenhet om tre rum och kök.)

Utöver nyproduktionen är arbetet mot otillåten andrahandsuthyrning ett sätt att frigöra lägen- heter till köande medlemmar. SKB återtog under år 2021 37 lägenheter (året dessförinnan 30 lägenheter) från medlemmar som hyr lägenheter som de inte använder för sitt eget permanenta boende, det vill säga medlemmar som hyr ut sin SKB-lägenhet olovligt i andra hand. Arbetet med olovlig andrahandsuthyrning är omfattande och kräver, för att vara framgångsrikt, bevis, vittnen och behandling i hyresnämnden. Arbetet har hitintills lett till att ett inte ringa antal lägenheter i befintligt bestånd, årligen kunnat erbjudas kömedlemmar.

Det är främst genom nyproduktion som SKB kan tillgodose fler medlemmars behov av bostad, då förkortning av kötiden i sig inte frigör några nya lägenheter. Därför är det av största vikt att SKB fortsätter att bygga nya lägenheter.

I arbetet med stadgerevision finns det ett förslag som ligger i linje med motionärens tankar om att få hyresgäster att vänta med att byta lägenhet ”tills det verkligen behövs”. Förslaget om till- lämpningsregler i uthyrningen innehåller exempelvis en bosöksspärr en tid efter inflyttning.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionen.

 

Beslut

Stämman beslutade med försöksvotering att avslå motion 13.