Motion – 2023 / 1

År: 2023
Nummer: 1
Motionsställare: Carl Henric Bramelid, fullmäktig Dovre

Motion om stadgeändring

Den dåvarande styrelsen tillsatte två arbetsgrupper för att komma med idéer hur man kunde förändra stadgarna, dels om med medlemsinsatserna, dels demokratiska systemet. Arbets- grupperna har åtkommit i var sitt dokument om vad det anser. Det har tagits upp av styrelsen med fullmäktige.

Tyvärr har styrelsen bara låtit fullmäktige diskutera två alternativ, om det har funnits flera för- slag så har man inte tillåtit fullmäktige yttra sig om alternativ.

I separat etapp ska styrelsen ta upp små ändringar som inte direkt hör ihop med den stora frågorna. I den här delen har styrelsen varit otydligt vilka punkter som ska ändras. Då menar jag inte konkreta textförslag utan mer övergripande.

De senaste åren har det förekommit flera motioner med förslag om ändringar i stadgarna. I motionssvaren får man svepande formulering om att stadgeändring är på gång och därför ska motionen förpassas dit utan att styrelsen avslöjar om man tycker förslaget, bra eller dåligt.

Utvecklingsmöjligheter

Delar som borde förändras är följande:

Ställningstagande

Frågan har varit uppe tidigare men en tidigare personal som har hävdat att inte stadgarna behövs förändras i frågan om partipolitiska och religiösa ställningstagande. Eftersom det har inkommit motioner tidigare att medlemmarna ska rösta på ett specifikt parti, så finns ett behov av förtydligande.

I det här fallet kan vi kopiera en mening från ”Konsum” stadgar för att undvika situationen. De finns både tidningar (Norrskensflammans) och bönehus på kooperativ grund. Det finns i stadgarna för ”Konsum” föreningar om ställningstagande som man kan planka rakt av.

Komplettera Valberedningens uppgift

Idag har styrelsen och hyresutskottet rätt att ge motionssvar enligt stadgarna. Valbered- ningen har inte den formella rätten. Det är dags för att skriva in i stadgarna att valbered- ningen samma rätt att lämna motionssvar när det gäller deras arbetsuppgifter.

Deltagande på föreningsstämman

Ordinarie ledamöter och ersättare har rätt enligt § 24 i stadgarna att närvara vid förenings- stämman, även om personerna inte är valda som ombud för medlemmarna. Samma rätt borde skrivas in i stadgarna för valberedningen.

Sammansättning av Hyresutskottet och Valberedningen

Vi reviderar stadgarna så att ersättarplatserna omvandlas till ordinarie platser.

Beredningsarbete

Att vid stadgerevidering införs formell grupp som bereder förslag vem som ska väljas av medlemsmötet för köande.

Lekmannarevisorer

Föreningsstämman ändrar stadgarna tillåter att lekmannarevisorerna tillåts att ha plats i fullmäktige.

Auktoriserad revisor

Enligt lagen om ekonomiska föreningar, 8 kapitlet 9 § nämns Jävssituationer därför ska föreningen följa sina stadgar om hur val av auktoriserade revisorer ska gå till. Det är direkt olämpligt att direktionen, som bland annat granskas av auktoriserade revisor, ska välja ut vem eller vilka som ska granskas.

Pris är vad du betalar, värde är du får

Medlemstidningen är så pass orelevant så den behöver läggas ner. I stadgarna står det att medlemsmötet för köande medlemmar kallas delvis via medlemstidningen och det här behöver ändras, förslagsvis så kallas via hemsidan i stället.

Om nu man vill ha längre artiklar kan texten läggas på hemsidan, även om det inte så läsvänligt.

Köande fast man bor

Det är bara medlemmar som har skrivit kontrakt med SKB som klassas som köande. Äkta makar, sambo, barn eller inneboende som är medlemmar klassas som köande. Detta är obegripliga och kan inte förklaras.

Som svar på en annan motion tycker styrelsen att situationen var bra och man ska ha ett separat begrepp för dessa köande som bor i beståndet. Detta löser inte problemet. Utan man måste klassa samtliga personer som bor i SKBs lägenheter som boende och där även andra än kontraktsskrivaren går på boendes medlemsmöten och där utövar sina demo- kratiska rättigheter.

Reducerad upplåtelseinsats

I stadgarna finns det en möjlighet att medlem kan ansöka om lägre upplåtelseinsats än vad stadgarna föreskriver. Reglerna är så tajta så det gör det inte att få praktisk tillämpning. Det behövs göra ett omtag för att få mer realistiskt ansökningsförfarande.

Medlemmens utträde

Idag krävs det att medlemmen begär utträde ur föreningen senast vid halvårsskiftet för att kunna gå ur föreningen vid nyår. Om man helt enkelt tar bort texten ur stadgarna så går lagens regler in och säger att man ska säga upp medlemskapet senast 30 november i stället. Det är bättre upplägg. Dessutom borde man ta bort traditionen att föreningen lånar ut medlemsinsatsen fram till det tillfället man reglera det formellt. Lämpligast är väl att man tillhandahåller en blankett på hemsidan?

Dessutom borde föreningen fundera på om det ska räcka med muntlig uppsägelse. Vad händer om en medlem som har begärt utträde – men det visar sig att personen inte alls har gjort det?

Sammansättning av fullmäktige

Vid flera tillfällen så formulera sig styrelsen och personalen så att man kan uppfatta som man har åsikter om ålderssammansättningen i fullmäktige. Frågan är om motionären har uppfattat det rätt.

Om svaret är ja så är det enkelt att lösa det hela. Man kan dela i fullmäktige i åldersinter- valler och det olika intervallen väljer antal ombud åldersintervallen som motsvarar antalet medlemmar. Det här blir krångligt i de olika kvarteren, speciellt om man bara har ett ombud.

Det verkar som styrelsen, eller om det nu är direktionen, klåfingrighet bara berör de köande och inte de boende, fast de bonade har fler representanter än köande.

Eller så gillar man läget med sned åldersfördelning.

Förslag på valberedningen

En nyhet är att föreningsstämman ska välja en eller flera personer som på påföljande ordinarie föreningsstämma föreslår vilka som ingår i valberedningen. Alternativt är att man gör som OK ekonomisk förening, har ett digitalt val av nomineringsgruppen. Oavsett variant man kommer fram till behöver ändring av stadgarna göras.

Det är olämpligt att styrelsen eller direktionen föreslår ny valberedning, som skedde vid föreningsstämman 2022. Detta eftersom valberedningen föreslår styrelsen och då blir det någon sorts rundgång i systemet.

Digitala nomineringar

Styrelsen pratar sig varm för digitala nomineringar. Det sker delvis i dag med e-post och webbformulär. Det borde kunna skrivas in utan problem att det är en variant av nomi- neringar.

En medlem, en röst

Enligt lagen råder en medlem, en röst som huvudprincip, det har SKB gått ifrån och borde närma sig det sig igen.

Vem beslutar om kooperativ styrdokument

Vid föreningsstämman 2021 beslöt fullmäktige att man skulle anta ett styrdokument, om styrning av kooperativa företag, det som tappades bort var vem som ska besluta om detta. Det borde stå i stadgarna att det är fullmäktiges uppgift.

Deltagande i stämman

Att i stadgarna införs att ombud och ersättare meddelar kontor genom formulär eller telefon om de tänker delta eller inte på föreningsstämmorna. Utifrån folk som avstår ifrån att anmäla sig eller avstår att delta för mycket kan man prioritera vilka som ska vara ombud eller inte.

Därför yrkar motionären att man gör stadgeändringar enligt motionen.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Fullmäktige beslöt vid en extra föreningsstämma 21 november 2021 godkänna styrelsens förslag till inriktning vad gäller stadgerevision. I ärendet som låg till grund för beslut om inriktning redovisades också styrelsens avsikt med hur stadgerevisionerna ska ske stegvis.

Steg 1 omfattar höjning av den obligatoriska medlemsinsatsen från 20 000 till 30 000 kronor, ändring av begreppet bosparande till medlemsinsats, borttagande av utdelning/emissionsinsats om 5 000 kronor, justering av lägsta upplåtelseinsats till 30 000 kronor samt ändringar föranledda av ny lag om ekonomiska föreningar.

Steg 2 omfattar tillämpningsregler vid uthyrning samt digitala nomineringar och val. Därtill föreligger behov av justeringar föranledda av dels bifall till motioner efter den senaste stora stadgerevisionen, dels behov av ändringar som noterats under samma tid.

Enligt ursprunglig tidsplan skulle steg 1 ha genomförts 2020 och steg 2 skulle ha påbörjats 2021. Pandemin gjorde dock att behandling av styrelsens förslag sköts upp till november 2021 och att arbetet med stadgerevision enligt steg 1 först kunde påbörjas under 2022. Som en följd av det har steg 2 och övriga justeringar enligt ovan ännu inte inletts.

Flera av de idéer om stadgeändringar som motionären lyfter fram i sin motion är intressanta men kräver utredning för att klargöra om de är lämpliga eller ens möjliga att genomföra. Andra berör de stadgeändringar som följer av steg 1 och 2 ovan och några utgör förtydliganden. Motionärens yrkande är så allmänt hållet att det saknas förutsättningar att fatta beslut om ändring av stadgarna som grundar sig på förslagen i motionen. Styrelsen tar med sig motionärens idéer om stadge- ändringar till arbetet med stadgerevision i steg 2.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Stämman beslutade med acklamation att bifalla styrelsens besvarande av motion 1.