Motion – 2022 / 39

År: 2022
Nummer: 39
Motionsställare: Lars Lingvall, fullmäktig Segelbåten

SKB som förening

Motionen i korthet

SKB:s föreningssekreterare har ersatts av en nyanställd som numera benämns föreningskoordinator. En ny tjänst som föreningsutvecklare, som är chef för enheten Föreningsutveckling och numera benämns förenings- och medlemsutvecklare, har inrättats.

Men det finns ingen presentation på hemsidan av dessa roller eller den nya enheten, och varken fullmäktigeledamöter eller sammankallande har fått någon information om hur SKB arbetar med föreningsfrågor genom dessa personer och den nya enheten. Det kan också noteras att vissa grundläggande föreningsrutiner inte fungerar tillfredsställande.

Styrelsen bör därför få i uppdrag att granska SKB:s arbete med föreningsfrågor med inriktningen att SKB ska fungera väl föreningsdemokratiskt, skapa tydliga beskrivningar av begrepp och roller, såsom ”föreningsutveckling”, ”föreningskoordinator” och ”förenings- och medlemsutvecklare”, och se till att det finns ordentlig information på hemsidan om föreningsfrågor och de personer som arbetar med detta.
På hemsidan står det att ett av fokusområdena i affärsplanen är ”Modern förening i balans”, och det förklaras så här:

”Vi vill stärka medlemmarnas intresse för SKB. Oavsett ålder, köande eller boende, behövs medlemmarnas engagemang. Föreningen vill erbjuda ett värdefullt medlemskap och bidra till intern förnyelse och utveckling.”

Det låter bra. Jag hoppas att vi får uppleva detta mer konkret sedan coronapandemin har klingat av tillräckligt. Men vi kan redan nu titta på hur föreningsarbetet är organiserat.

SKB hade en föreningssekreterare som av okänd anledning övergick till annan tjänst och ersattes. Det fick vi veta indirekt, genom att den nya föreningssekreteraren mejlade om stämman och vi kunde se hennes titel i mejlet. Ingen presentation kom senare, och ingen presentation finns på hemsidan. Och den nya föreningssekreteraren fick snart en annan titel: föreningskoordinator.

I maj 2019 anställdes en föreningsutvecklare. Det fick vi veta i en kortare artikel i höstnumret 2019 av Vi i SKB, där hon presenterades som ny ”chef föreningsutveckling”. På hemsidan står det ingenting om henne eller rollen och inget om den nya enheten. Vilka är hon chef över? Föreningskoordinatorn? Andra? Och nu har även hon fått ändrad titel och benämns förenings- och medlemsutvecklare.

I artikeln i Vi i SKB säger hon: ”SKBs värdegrund som kooperativ bostadsförening bygger på att vi jobbar tillsammans.” Det låter bra. Men som fullmäktig och sammankallande ( jag har för närvarande båda rollerna) har jag inte märkt något av detta under de två och ett halvt år som
har gått. Även om pandemin har inneburit begränsningar hade det varit fullt möjligt med dialog digitalt. Jag har inte heller fått information om föreningskoordinatorn, förenings- och medlemsutvecklaren eller enheten Föreningsutveckling genom mejl.

I vårnumret 2021 av Vi i SKB kan man läsa en intervju med föreningskoordinatorn. Hon säger att mycket handlar om att ”samordna arbetet mellan oss som jobbar på SKB och kvartersråden, fullmäktigeledamöterna och styrelsen” och att hon lägger mycket tid på ”de parlamentariska mötena som hålls löpande”. (Felaktig information om nominering i artikeln har inte uppmärksammats.)

Och så är föreningskoordinatorn också styrelsens sekreterare, står det. Men är det inte två olika perspektiv som riskerar att blandas ihop? Går det att fullt ut vara styrelsens sekreterare och samtidigt vara den som ser saker från medlemmarnas, kvartersrådens och fullmäktiges perspektiv och ger dem service?
Vilka arbetsuppgifter har dessa två personer? Vem ska man vända sig till i vilken situation?

Jag skrev och frågade, undrade om det fanns någon tjänstebeskrivning eller liknande, undrade om de ändrade titlarna berodde på ändrade arbetsuppgifter. Svaret från dåvarande VD blev att jag kunde höra av mig till vem som helst och att de båda ”samverkar i sitt arbete kring föreningsfrågor och fördelar själva inkomna frågor mellan sig. Och så sade hon att titlar justeras vid behov. Svaret var föga upplysande.

Då får man fundera själv. Föreningssekreterare är en titel som man känner till. Men föreningskoordinator? I ordlistan står det ”samordnare (för viss verksamhet)”, med exemplen bröllopskoordinator, eventkoordinator och stuntkoordinator. Programkoordinator och projektkoordinator är andra exempel, och jag hörde nyss ordet vårdplatskoordinator. Man får intryck av någon som styr över något och fördelar resurser, inte någon som samarbetar med andra och ger service. I Stockholm Basket ger föreningskoordinatorn stöd till det hundratal basketföreningar som ingår i förbundet och hjälper dem att utvecklas. Är det kvartersråden som ska uppfattas som föreningar och stödjas i sitt arbete?

Enheten Föreningsutveckling finns med i organisationsplanen som en enhet under Kommunikation. Den placeringen signalerar knappast att det handlar om organisationsutveckling, som det väl måste handla om. Och viktiga frågor är förstås på vilket sätt och med vilken inriktning föreningen ska utvecklas – och vilka som bestämmer det.

Förvaltningen har för mer än ett år sedan överfört den gamla kvartersrådspärmen till ett antal webbsidor och PDF-filer och gjort diverse ändringar i informationen. Men det har skett helt utan samråd med kvarteren. Det är faktiskt obegripligt. Och kvartersråden har inte ens fått in- formation om att dessa sidor finns och ersätter kvartersrådspärmen.

På webbsidorna finns bland annat PDF-filen Kvartersrådens roll i SKB. Den sägs vara en arbets- ordning för kvartersråden, beslutad av styrelsen, men det stämmer inte. Stämman år 2001

beslutade att fastställa endast ”de sex punkter som redovisats på första sidan i förslaget” (texten i de sex cirklarna i PDF-filen) som arbetsordning för kvartersråden och i övrigt återremittera förslaget till styrelsen. Men något reviderat förslag har inte behandlats av fullmäktige, och ett eventuellt styrelsebeslut om arbetsordning är ogiltigt, eftersom stadgarnas § 17 föreskriver: ”För kvartersråden skall gälla arbetsordning som fullmäktige fastställer.”

Och vad ska man lägga in i ordet medlemsutvecklare? Rent logiskt innebär ordet utveckling av medlemmar, men det verkar mer rimligt med utveckling av medlemskapet. Det är långt ifrån självklart vad medlemsutveckling står för. Man kan hitta många olika beskrivningar på internet.

På en viss webbsida sägs det att medlemsutveckling bland annat handlar om att rekrytera fler medlemmar, att attrahera nya medlemsgrupper, att vända kritik och utträden till lärande och att främja inkludering och kreativitet. Är det något av detta – eller något helt annat – som SKB:s medlemsutveckling syftar till?

Varför sägs ingenting om detta på SKB:s hemsida? Är inte information och dialog en given del av föreningsutveckling?
Man kan också titta lite på hur det praktiska arbetet med stämmorna har fungerat.

Fyra dagar före den digitala stämman i november 2020 fanns inga stämmodokument på hemsidan. Efteråt togs handlingarna bort i stället för att flyttas. Protokollet från stämman lades ut sent och i bildformat. I närvarolistan fanns först personnummer (!) för dem som representerades av ombud. Listan togs bort, och sedan dröjde det tre månader innan lösningen hittades: personnumren ströks över. Närvarolistan omfattar därmed inte alla som var närvarande eller representerade vid stämman. Det är förvirrande att inte bara tilltalsnamnet utan samtliga förnamn anges för vissa, så att de känns obekanta, och vissa namn skrivs helt med versaler. Värre är att uppgift om vilket kvarter en fullmäktig representerar saknas och att det inte ens anges om den fullmäktige är köande eller boende.

Handlingarna till poströstningsstämman i juni 2021 lades först ut på hemsidan på en sida som kunde nås bara av fullmäktigeledamöter, och felaktigt datum för begäran om upplysning angavs. I formuläret för poströstning stod det först ”obligatorisk”. För att föreslå bordläggning till en senare stämma av en viss punkt på dagordningen krävdes att man avstod från att markera hur man önskade rösta om det inte blev bordläggning, alltså att man avsade sig rösträtten. I formuläret fanns två olika numreringar, vilket var förvirrande och innebar att många angav fel nummer för ärenden som de ville bordlägga och fick sin röstsedel ogiltigförklarad.

Dagordningen till extrastämman i november 2021 hade alla motioner från åren 2020 och 2021 i nummerordning – inte samlade efter vilka som behövde diskuteras tillsammans med andra motioner eller förslaget till inriktningsbeslut, för att undvika flera debatter i samma fråga och motstridiga beslut. Protokollet har lagts ut på hemsidan under rubriken Stämmohandlingar –
som om det vore en handling till stämman. I närvarolistan (och i listan över fullmäktige för bo- ende) har kvarter tagits upp där inflyttning inte skett och fullmäktige inte kunnat väljas, vilket ger felaktigt antal röstberättigade.

När sådana basala rutiner inte fungerar minskar tyvärr förtroendet för att annat fungerar. Och det ger ingen känsla av att föreningsverksamheten uppfattas vara viktig.

Sammanfattningsvis: Det finns stora oklarheter om hur SKB bedriver föreningsarbetet genom föreningskoordinatorn, förenings- och medlemsutvecklaren och enheten Föreningsutveckling. Rollerna och enheten presenteras inte på hemsidan, och ingen information har skickats till

fullmäktigeledamöter eller sammankallande. Det kan dessutom noteras att vissa grundläggande föreningsrutiner inte fungerar tillfredsställande.

SKB:s arbete med dessa frågor behöver ses över. Organisation, arbetsuppgifter och arbetssätt kan behöva revideras. Det handlar om att SKB ska fungera väl förenings- och medlemsdemokratiskt och både uppmuntra till och ta vara på medlemsengagemang. Det behöver tydligt beskrivas vad som avses med föreningsutveckling, och de olika rollerna behöver förklaras. Ordentlig information om detta behöver också finnas på hemsidan.

Styrelsen bör få detta i uppdrag.
Jag yrkar att föreningsstämman beslutar

1. att ge styrelsen i uppdrag att granska och vid behov omdana SKB:s arbete med föreningsfrågor i syfte att SKB ska bli alltmer välfungerande förenings- och medlemsdemokratiskt och både uppmuntra till och ta vara på medlemsengagemang,

2. att ge styrelsen i uppdrag att skapa tydliga beskrivningar av vad som avses med de begrepp och roller som är aktuella inom SKB:s föreningsarbete – för närvarande begreppen ”föreningsutveckling” och ”medlemsutveckling” samt rollerna ”föreningskoordinator” och ”förenings- och medlemsutvecklare” – och därvid ange vilket stöd de kan ge kvartersråd, fullmäktigeledamöter och övriga medlemmar samt
3. att ge styrelsen i uppdrag att se till att det finns utförlig, uppdaterad information på hemsidan
om SKB:s arbete med föreningsfrågor och dem som arbetar med dessa frågor.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Enligt SKBs stadgar §14 ska det hos föreningen finnas en vd, som ska ha hand om den löpande förvaltningen, enligt de riktlinjer och anvisningar som styrelsen meddelar. Riktlinjerna definieras i Arbetsordning för styrelsen, vd och arbetsutskott. Det ankommer på vd att organisera verksamheten så att den på bästa sätt kan fullfölja de uppdrag som styrelsen meddelar.

En del i den löpande förvaltningen är, utöver traditionellt förvaltningsarbete, att stödja medlemmar, kvartersråd och föreningsstämma. Det sker på olika ställen i organisationen, vid olika tidpunkter under året och med olika medarbetare från olika avdelningar som till exempel förvaltningsavdelning och vd-stab. Att som det föreslås i motionen, skapa tydliga beskrivningar i de roller som är aktuella inom SKBs föreningsarbete, kan snarare försämra än förbättra servicen till medlemmarna. Sådana beskrivningar riskerar att hämma den flexibilitet mellan olika delar av förvaltningen som finns i dag.

SKBs förvaltningsorganisation hanterar löpande olika situationer som kan leda till organisationsförändringar. Självklart kan det finnas tider då personal ska hantera nya uppdrag och roller och som kan medföra att frågor sköts på ett annat sätt än tidigare. Tjänsten föreningskoordinator är placerad inom vd-stab och omfattar arbete med den parlamentariska organisationen samt administration kopplad till vd, styrelse och arbetsutskott. Tjänsten förenings- och medlems- utvecklare omfattar arbete med medlemsengagemang och utveckling av föreningsfrågor inom kommunikationsavdelningen.

SKB är på många sätt unik i sin ägarform och det gör att nya medarbetare ofta saknar tidigare erfarenhet av liknande arbete. Genom fastställda rutiner för introduktion och internutbildning introduceras nya medarbetare. Att peka på upplevda brister är lätt, men styrelsens uppfattning är att SKBs medarbetare många gånger har sökt sig till SKB på grund av att man tror på den ägar- och upplåtelseform som SKB representerar. Styrelsen ser därför inga behov av att granska eller omdana SKBs arbete med föreningsfrågor. Tvärtom har styrelsen förtroende för att vd genom sitt förvaltningsuppdrag fullföljer styrelsens intentioner.

När det gäller information på SKBs hemsida så sker löpande uppdateringar. Den verkställande organisationen uppskattar att få ta del av kommentarer och önskemål gällande innehåll, struktur och tjänster. Detta kan lämnas på sidan www.skb.org/om-oss/kontakt

Sedan en tid tillbaka pågår ett projekt där information och fakta till sammankallande för kvarters- råden sammanställs för att publiceras på webben. Som en del av underlaget kommer bland annat att finnas uppgifter om kontaktpersoner i den verkställande organisationen. Detta också kommer att förtydligas för övriga förtroendevalda.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Stämman beslutade att anse motion 39 besvarad.