Motion – 2022 / 33

År: 2022
Nummer: 33
Motionsställare: Anette Lebbad, hyresmedlem Motorn, Börje Lindström och Dan Sjöberg, hyresmedlemmar Vingen

Motion om framtagande av antikvariska underhållsplaner för SKB:s kulturhistoriskt värdefulla fastigheter

SKB har ett antal fastigheter som är högt klassade enligt Plan- och bygglagens bestämmelser om särskilt värdefulla byggnader.

Dessa bestämmelser gäller bebyggelse som är särskilt viktig från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Sådan bebyggelse får inte förvanskas och skall hanteras varsamt.

För att tillämpa lagen krävs en djup kunskap om bebyggelsens värden. I Stockholm fyller Stadsmuseets klassificeringskarta funktionen som kunskapsunderlag för dessa värden.

De tre klassificeringar som Stadsmuseet använder sig av är blått, grönt och gult. Blått är den högsta klassen och gult den lägsta.

Blått omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden medan grönt innebär högt kulturhistoriskt värde. Gult betyder att bebyggelsen bedöms ha positiv betydelse för stadsbilden och/eller ha visst kulturhistoriskt värde.

Riksantikvarieämbetet värderar Stockholms klassificering blått som en fastighet med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

SKB:s kvarter Vingen, Motorn och Ryssjan i Stockholms innerstad har den högsta klassningen (blått) medan flera av SKB:s andra kvarter i innerstan har den näst högsta klassningen (grönt).

I Stockholms innerstad utanför de äldsta delarna är endast ett mindre antal bostadshus blåklas- sade. I Vasastan är det förutom SKB:s hus – Vingen och Motorn – bara en sammanhängande del, nämligen Rödabergsområdet, som är blåklassat.

Uppgifter om ett hus särskilda kulturhistoriska värde brukar inte finnas med i en vanlig vård- och underhållsplan för hus. Man måste som komplement till vård- och underhållsplanen ha en antikvarisk underhållsplan.

Stockholms stadsmuseum har en handbok för att ta fram en sådan underhållsplan. En antikvarisk underhållsplan bygger på att byggnaden och miljön studeras och värderas av en byggnadsantikvarie. En antikvarisk vårdplan ökar således möjligheterna för att de kulturhistoriska värdena underhålls på rätt sätt och bevaras för framtiden.

Ett exempel på hur illa det kan gå om man saknar en antikvarisk underhållsplan återfinner vi år 2021 hos SKB.

Hösten 2021 presenterade SKB tre olika förslag till förbättring av belysningsstandarden i Vingens och Motorns trapphus.

Belysningen skulle förbättras med bättre styrning och genom att byta belysningsarmaturen. Alla tre förslagen innebar att samtliga av de gamla tidstypiska lamporna skulle bytas till modern armatur av typ ”badrumslampor”.

Detta skulle alltså ske i två blåklassade kvarter där stor hänsyn skall tas vid förändringar av byggnaderna. Naturligtvis gäller detta även trapphusen som kan anses vara byggnadens inre ansikte.

Kvartersrådet invände mot åtgärden men lämnade sedan frågan åt sitt öde och förmedlade inte vad som höll på att ske till boende i kvarteren.

En dryg vecka innan bytet av armatur skulle inledas, januari 2022, stoppades projektet tack vare ett boendeinitiativ. Kvartersrådet deltog inte i de boendes protest.

SKB beslöt p.g.a. kritiken att göra ett omtag, skjuta fram projektet och anlita en sakkunnig för att genomföra en antikvarisk förundersökning.

SKB:s i sig vällovliga motiv att byta belysningen i de två blåklassade kvarteren är att man vill få ljusare och tryggare trapphus. Den tidstypiska armaturen, installerad för 40 år sedan, klarar inte dagens krav. Tyvärr är det så att om man utan byggnadsantikvarisk experthjälp sätter igång ett sådant projekt kan man lätt fördärva en vacker kulturmiljö.

Hade en antikvarisk underhållsplan för SKB:s kulturhistoriskt klassificerade byggnader funnits från början hade installationen av ”badrumslamporna” aldrig planerats. Lyckligtvis undveks den tack vare de boendes protester, en klok styrelse och en klok förvaltningschef.

SKB har som policy att vara framstående bostadsutvecklare och ha en roll som ”evighetsförvaltare”.

Detta innebär att man i framtiden kommer att bära med sig det kulturella ansvaret för såväl be- fintliga som nya fastigheter. Kvalitéer i nya hus som vi ännu inte är medvetna om kan vara värda att tas om hand efter hundra år. Värdet av äldre byggnader i ursprungligt skick blir dessutom allt högre ju färre som finns kvar.

Vi är övertygade om att det i framtiden kommer att uppstå andra och kanske än större problem vad gäller förvaltningen av vårt gemensamma kulturarv inom SKB:s fastighetsbestånd – vilket i förlängningen är hela svenska folkets kulturarv.

Enligt vår mening visar hanteringen av armaturbytet i kvarterna Vingen och Motorn på allvarliga brister i hanteringen av de kulturhistoriska delarna.

Med en antikvarisk underhållsplan för fastigheterna skapas en rutin för att ta hand om dessa frågor redan i inledningsskedet av de förändringar som med nödvändighet måste ske.

Vi föreslår att fullmäktige beslutar

att ge SKB:s styrelse i uppdrag att skyndsamt låta ta fram antikvariska underhållsplaner för de av SKB:s fastigheter som av Stockholms stadsmuseum är klassificerade som kulturhistorisk värdefulla

att den antikvariska underhållsplanen skall ingå som underlag i all projektering, renovering, förändring och förvaltning av SKBs fastigheter som klassificerats kulturhistoriskt värdefulla

att relevant dokumentation om tillkommande fastigheter bevaras för framtida antikvariska bedömningar

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB har ett fint fastighetsbestånd som tillkommit under mer än ett sekel. Varje fastighet har sina karakteristiska särdrag och ska, som motionärerna skriver, bevaras i största möjliga mån. Det gäller både invändigt och utvändigt. Vid utvändiga renoveringar har sedan mer än tio år alltid en antikvarie deltagit i den initiala processen, innan det fysiska arbetet startar, för att inte kulturhistoriska värden ska gå förlorade.

Ambitionen är att bevara det ursprungliga arkitektoniska uttrycket, det kan gälla fasadkulörer, fönsterfärger, ornament och dylikt. Bra exempel på väl genomförda renoveringar i närtid är renoveringen av kvarteren i Vårberg (byggnadsår 1968) och kvarteret Skarpbrunna i Botkyrka (byggnadsår 1975). Invändigt har SKB inte varit lika strikta, vilket i några fall lett till misstag och felaktiga beslut.

Framöver kommer därför ovan nämnda princip också gälla invändiga arbeten som trapphusbelysning, trapphusmålning, golvläggning och liknande. Styrelsen är därför tacksam om medlemmar regerar och påtalar när misstag är på väg att begås så att detta kan rättas till.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Stämman beslutade att bifalla motionen 33.