Motion – 2022 / 17

År: 2022
Nummer: 17
Motionsställare: Claes Tjäder, fullmäktigesuppleant köande

Motion om önskemål vid visning av lediga lägenheter

Under pandemin har det varit extra svårt att som sökande ta ställning till om man är intresse- rad av en ledig lägenhet. Det har vidtagits åtgärder i rätt riktning, man har kunnat ta del av en ritning över lägenheten och man har kunnat ta del av inventeringsprotokoll som förvaltaren skrivit.

I de flesta fall har man också kunnat få se bilder från lägenheten, men inte i alla fall. I en del fall har det varit allt för få fotografier. Den här känslan av att vilja få veta mer om en tänkbar
framtida bostad är jag säkert inte ensam om.

När det gäller exponering av bostadsrätter så har man verkligen gått långt och använder olika former av ”styling”. Det är inte det som jag efterlyser.

Tydligen är det så att en del medlemmar som bor i lägenheter som ska visas inte är bekväma med att man fotograferar deras hem. Jag kan ha förståelse för denna uppfattning, men här handlar det om att balansera mellan två olika intressen. SKB har om jag förstått rätt inte mandat att mot lägenhetsinnehavarens vilja ta foton även om det finns ett stort intresse från alla köande. Förvaltningen (förvaltarna) tar foton där det är möjligt. Som sökande är det värdefullt att få ta del av bilder från såväl interiören i bostaden som vyn från lägenhetens fönster och balkongen.

Jag tycker att SKB:s regler bör ses över så att det ingår i lägenhetsinnehavarens åliggande att medverka till att det ska kunna tas bilder från bostaden inför en lägenhetsvisning. Det handlar inte om att man som lägenhetsinnehavare ska medverka till en ”styling” av lägenheten, men det är angeläget att bilderna ger en rättvis bild av olika delar av lägenheten så man som sökande kan få en korrekt uppfattning om lägenheten. Enklaste sättet att förnya reglerna kan vara att ovan nämnda önskemål på lämpligt sätt bakas in kontraktet som man tecknar vid inflyttning.

Även efter pandemin kan en regeländring vara av värde, fotografier och information från förvaltaren kan antingen bidra till att man avstår från en fysisk visning eller att man blir stärkt i sitt intresse och därför gärna vill gå på en visning.

Med hänvisning till ovanstående hemställes
att fullmäktige beslutar att uppdra till styrelsen att se över lägenhetskontrakten så det tydligt framgår att innehavaren vid en överlåtelse måste medverka till att all relevant information om lägenheten inklusive fotografier kan visas på SKBs hemsida

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen instämmer i motionärens uppfattning, att det är angeläget att den bostadssökande ges möjlighet att ta del av information om den lägenhet man är intresserad av att hyra. Enligt 3 kap. 10 § lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt är den kooperativa hyresgästen skyldig att låta visa sin lägenhet när den är ledig för uthyrning. Under pandemin har restriktioner förhindrat lägenhetsvisningar och uthyrning har då gjorts baserat på information i form av anteckningar i besiktningsprotokoll och bilder. Bilder och besiktningsprotokoll förutsätter att avflyttningsbesiktningen är utförd före uthyrning. Så har rutinen varit under pandemin. När visningarna återupptogs i februari, efter att restriktionernas avskaffats, har avflyttningsbesiktningarna återgått till att genomföras senare under uppsägningstiden varför bilder och besiktningsprotokoll inte finns tillgängliga när uthyrningsprocessen pågår. Skälet till att besiktningen genomförs senare är främst att göra det möjligt för inflyttande hyresmedlem att delta vid besiktningen, vilket visat sig vara värdefullt.

Inte desto mindre vore det en fördel om interiörbilder kunde finnas tillgängliga vid uthyrning. Detta har framförts tidigare i dialog med medlemmar, inte minst i samband med diskussion om tillämpningsregler för uthyrningsprocessen. Frågan om att ålägga en medlem skyldighet att medverka till att fotografier publiceras på SKBs webbplats måste dock utredas innan ett sådant beslut kan fattas. Dels finns det begränsningar för vilka bestämmelser som får tas in i bostads- hyresavtal – de får inte anses oskäliga. Vidare bör övervägas om avtalsbestämmelser som är avsedda att åberopas när ett bostadshyresavtal sagts upp kommer att ha någon verkan; sanktionsmöjligheten – som annars är uppsägning – är verkningslöst när avtalet redan är uppsagt. Även frågor gällande medlemmars personliga integritet måste övervägas. Lämplig metod för att foto- dokumentera och publicera bilder på uppsagda lägenheter bör också utredas.

Eftersom det är juridiskt oklart om det är möjligt att genomföra det som föreslås i motionen kan styrelsen inte föreslå bifall till motionen. Styrelsen instämmer dock i sak i behovet och kommer att ge förvaltningsorganisationen i uppdrag att utreda frågan.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Stämman beslutade att anse motion 17 besvarad.