Motion – 2021 / 20

År: 2021
Nummer: 20
Motionsställare: Jan-Inge Bengtsson, hyresmedlem Kraghandsken, Julia Krueger, hyres- medlem Järinge, Joel Krueger, hyresmedlem Dyvinge, och Sara Krueger, kö- medlem

Installera laddmöjligheter för elbilar

Utan laddningsmöjligheter köper man inte elbil. Men är det inga hyresgäster som har elbil, har ju SKB ingen större anledning att utrusta sina parkeringsplatser med laddboxar. Denna till synes omöjliga cirkel måste SKB kunna hantera på ett välövervägt sätt de närmaste åren, eftersom allt tyder på att vi kommer att få en snabb övergång till elbilar i samhället.

Som teknisk konstruktion är en elbil enklare än motsvarande bensin- eller dieselbil. Elbilarna är fortfarande dyrare men när bilföretagens utvecklingskostnader kan slås ut på längre serier, kommer priserna att sjunka avsevärt. Samtidigt ökar räckvidden successivt, alltså det antal mil man kan köra på ett fulladdat batteri. De bästa är nu uppe i 50–60 mil i räckvidd.

Idag finns det ungefär 180 000 laddbara personbilar i Sverige. Redan nästa år bedömer experterna att en tredjedel av de bilmodeller som finns på nybilsmarknaden kommer att vara laddbara (dvs rena elbilar plus laddhybrider). 2026 bedömer man att elbilarna totalt kommer att dominera nybilsförsäljningen och man tror att 2,5 miljoner laddbara bilar då kommer att köra på våra vägar. Alltså nästan en fjortondubbling på bara fem år! Från 2030 får inga nya bensin- och dieselbilar säljas i Sverige och de fossildrivna bilar som då fortfarande är i bruk kommer snabbt att försöka fasas ut.

Det normala är att en elbil laddas på natten på vanlig hushållsel. Det tar lite tid men natten är lång och det är sällan batteriet är helt urladdat. I de allra flesta fall skulle det därför funka om parkerings-platserna förses med laddboxar för hushållsel från de fastigheter de tillhör.
En förutsättning för att det ska bli enkelt och billigt är att husets elkablar inte är för klena och säkringarna inte för små. Är kapaciteten för liten blir det en farligt hög värmeutveckling under laddningen. I bästa fall kan parkeringsplatser med motorvärmare relativt enkelt byggas om till laddplatser.

Då och då kan man dock behöva snabbladda. Kanske är batteriet nästan helt urladdat och man ska åka långt nästa dag. Snabbladdningen kan ta en timme eller två men kräver trefasledning och en mer avancerad laddbox med dyrare komponenter. I ett bostadsområde skulle det därför också behövas ett par tre p-platser med snabbladdare.

Laddplatser måste byggas ut i takt med elbilsförsäljningen. För närvarande finns både EU-bi- drag och bidrag från svenska staten för att påskynda utbyggnaden. Reglerna verkar snåriga men vad jag kan utläsa tycks ungefär halva kostnaden kunna täckas med bidrag. I ett senare skede är det däremot troligt att staten försöker fullborda utbyggnaden med hjälp av tvingande lagstiftning. Med stor sannolikhet är det därför ekonomiskt fördelaktigt att ligga i framkant på utvecklingen.

Att utrusta en p-plats åt gången med laddbox blir alldeles för dyrt; man måste åtminstone dra ledningarna till flera p-platser samtidigt. Ska man kunna bygga om flera p-platser åt gången, kan hyresgäster bli tvungna att byta p-platser inbördes så att elbils-p-platserna kan samlas bredvid varandra. På nätet hittar man flera installationsföretag som erbjuder paketlösningar för olika behov.

En fråga blir om SKB ska skynda på utvecklingen och gynna dem som köper elbil genom att ge dem en särskild kö dit de utbyggda laddp-platserna successivt överförs. Tidsbegränsat kan andra hyra dessa platser tills hyresgäster med elbil gör anspråk på dem. Om denna typ av åtgärder medför juridiska svårigheter har jag ingen inblick i.

Hur tacklar man då dilemmat att ingen köper elbil om man inte har någonstans att ladda den men att det å andra sidan inte finns någon anledning att utrusta p-platser med laddboxar om hyresgästerna inte köper några elbilar? En möjlig väg kan vara att börja med ett par tre p-platser i varje bostads-område och utrusta dem med laddboxar för snabbladdning. För elbilsägare är det inte optimalt att bara ha tillgång till snabbladdning men det fungerar och normalt kan man hanka sig fram med det under några månader. Det blir dessutom möjligt att köpa elbil för dem som inte hyr någon p-plats eller står i kö för att hyra en och måste trixa med parkering på gatan.

Utifrån hur mycket snabbladdarna används i olika bostadsområden kan SKB avläsa behovet av p-platser för ordinär laddning och anpassa utbyggnaden efter detta, kanske också med en uttalad policy om att man efter ett visst antal månader ska kunna erbjuda ladd-p-platser till nyblivna elbilsägare. Snabbladdplatserna måste ha utrustning för identifiering och betalning och man får boka tid, ungefär som i tvättstugan. Det finns dock exempel på bostadsbolag som erbjuder gratis snabb-laddning, t ex Signalisten i Solna.

Det finns offentliga (snabb)laddstationer lite här och var i Stockholmsområdet, oftast vid köp- centra och större parkeringar. De har olika kapacitet att ladda. Att fulladda ett nästan urladdat batteri kan ta från någon timme upp till ett dygn. För en elbilsägare erbjuder de både möjlig- heter och frustration. Det finns i alla fall någonstans att ladda men man får åka iväg till dem på vinst och förlust. Alltför ofta är de upptagna och man får försöka på nytt ett par timmar senare, i värsta fall flera gånger. Det kan vara gratis laddning men oftast betalar man per timme. Stockholm Stads Parkerings AB tar 50 kr för en dygnsparkering oberoende av om p-platsen har laddbox eller inte. Troligen kan man ha det så för att elförbrukningen för laddning i det stora hela är relativt liten.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag
att SKB snarast utarbetar en strategi för att fram till 2026 – då bidrag för ändamålet troligen börjar fasas ut – förse sina parkeringsplatser med laddboxar för elbilar,
att man stimulerar övergången till elbilar genom att i installationen av laddboxar ligga något före elbilsförsäljningen,
att SKB inrättar en särskild kö för de p-platser man försett med laddboxar och
att man genomför allt detta bl a genom att tillsätta en referensgrupp som under några år kan följa och driva frågan.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Bakgrund och nuläge
Frågan om utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar och laddhybrider är lika angelägen som komplex. En fråga där utredning pågår, bland annat genom Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, är huruvida frågan är en fastighetsägarfråga. Är det fastighets- branschen som ska svara för el- och laddhybriders bränsleförsörjning? Det finns fastighetsägare som menar att det inte ligger inom fastighetsägarens ansvarsområde. SKB har sedan många år intagit en annan hållning genom att ta ansvar och gå före.

I all nyproduktion sedan nära 10 år (från Tältlägret och framåt), har SKB installerat laddboxar på ett antal garageplatser, i varje garage. Utöver nyproduktionen har SKB installerat laddboxar i garage i det äldre beståndet, såväl proaktivt som baserat på efterfrågan. Som exempel kan nämnas att SKB under 2019 installerade laddmöjlighet på 67 garageplatser med statligt stöd från Klimat- klivet, Naturvårdsverket. Installationen av laddboxar har fortgått även under 2020 och fler planeras 2021.

Sammantaget hade SKB 113 garage- och parkeringsplatser med laddmöjlighet, fördelade på 26 olika garage- och parkeringsplatsanläggningar, i december 2020. När detta motionsutlåtande skrivs har ytterligare sex laddboxar installerats i början av 2021. Därtill pågår upphandling av installation av ytterligare ett tiotal samt utredning och planering av installation i ytterligare sex kvarter med upp till 30 nya boxar. Motionärerna har helt rätt i att det inte är rationellt och ekonomiskt att installera laddmöjlighet på enstaka platser. Där installationer utförs monterar SKB vanligtvis laddboxar på flera platser samtidigt. I vart fall minst två, men oftast fyra eller sex.
Strategi och utmaningar: Utbyggnad av laddinfrastrukturen ingår i SKBs plan för hållbarhet. Någon särskild strategi vad gäller laddinfrastruktur finns inte inom SKB, men arbete med att ta fram en sådan pågår. Frågan är dagsaktuell och utmaningarna är fler än de som lyfts fram i motionen. Strategin som avses tas fram beaktar följande frågor.

• Var och hur många
• Principer för omflyttning till följd av installation på redan uthyrda platser
• Finansiering och hyressättning
• Köhantering och uthyrning
• Installation och teknik
• Snabbladdning
• Individuell mätning och debitering av elförbrukning

Vad gäller separat kö för laddplatser finns en utmaning i det att det är befintliga platser i fullt uthyrda garage som görs om till laddplatser. Vidare att det för många garage finns en lång kö där en separat kö till laddplatser skulle kunna innebära \”förtur” för medlemmar med elbil eller laddhybrid och att kötiden därigenom frångås.

Sammanfattning
Som framgår är frågan om tillskapande av laddplatser komplex och mångfacetterad. En strategi är under framtagande och målet är att alla ovan redovisade aspekter ska beaktas. Avsaknad av laddinfrastruktur strategi har inte hindrat SKB från att arbeta proaktivt med frågan – laddplatser tillskapas fortlöpande. Styrelsen menar att detta strategiarbete bör fortgå och slutföras inom förvaltningsorganisationen, utan särskild referensgrupp för detta.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse första och andra att-satserna besvarade.
att avslå tredje och fjärde att-satserna.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse första och andra att satserna besvarade samt att avslå tredje och fjärde att satserna.