Motion – 2021 / 16

År: 2021
Nummer: 16
Motionsställare: Annika Martin, kömedlem

Byte från extern hyresrätt till SKB bör vara reserverat för köande medlemmar

Idag är kön till en SKB-lägenhet mycket lång för köande medlemmar speciellt i innerstaden, och när man nu ser annonser ute från icke köande i attraktiva lägen som önskar byta till SKB-lägenheterna i innerstaden blir man minst sagt förundrad då man förstår att de överhuvudtaget inte är medlemmar och således inte heller har vare sig bosparat eller betalat turordningsavgifter under flera år.

”Hyreslagen ( jordabalken 12 kap.) reformerades 1968 vilket bland annat innebar att hyresgästerna fick direkt besittningsskydd och bytesrätt. Dessa rättigheter, som är bindande även för SKB, innebär en viss försvagning av turordningsrätten i och med att en icke-medlem kan byta till sig en SKB-lägenhet.” (Citat: SKB styrelsens utlåtande över en motion förra föreningsstämman 2020)

Hyreslagen ställer här till det för köande medlemmar till kooperativ hyresrätt som köat länge. Eftersom SKB är en förening som bygger på medlemmarnas engagemang och utan spekulation och är en förening där man också förenas genom ett intresse för kooperativt boende utan marknadsintressen, och att man betalar sina avgifter för att även gynna och bevara SKB-beståndet, så anser jag att SKB måste verka för att ifrågasätta denna möjlighet att byta till sig en attraktiv SKB-lägenhet utifrån utan ett flerårigt medlemskap.

Eftersom hyreslagen ser ut som den gör, som SKB förklarat vid förra stämman 2020, så önskar jag att SKB nu för ett påverkansarbete för att reformera den här lagen enkom för den kooperativa hyresrätten eftersom den boendeformen är en boendeform som specifikt bygger på medlemmarnas engagemang och köande, deras bosparande och deras avgifter för turordning.

Jag yrkar att
föreningsstämman beslutar att SKB ska jobba för att påverka så att hyreslagen för kooperativ hyresrätt reformeras i den riktningen att det inte går att byta in sig i SKB utan att först ha köat ett antal år och betalat avgifter till föreningen, eftersom SKB inte bara är en hyresrättsförening utan även en kooperativ förening utan marknadsspekulation och en intresseorganisation för sina medlemmar.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Det citat som motionären syftar på återfinns i styrelsens utlåtande över motionerna 23 och 24 i motionshäftet till 2020 års föreningsstämma (som dock ännu inte behandlats av föreningsstämma på grund av coronapandemin). I sak är det dock helt korrekt. Lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt saknar stöd för att införa stadgebestämmelser som inskränker bytesrätten. SKB kan, med nuvarande lagstiftning, därmed inte fatta beslut om att förhindra externa lägenhetsbyten. SKB kan däremot fatta beslut om stadgebestämmelser gällande medlemskap. Enligt SKBs stadgar § 7 mister den medlem, som medverkar till lägenhetsbyte där lägenhet upplåts till person som inte är hyresmedlem, sin turordning. Det innebär att antalet externa lägenhetsbyten, med beaktande av att SKB har över 8000 lägenheter, ändå begränsas till ett fåtal om året. För 2020 uppgick antalet externa lägenhetsbyten till 15. Motsvarande siffra för 2019 var 20. Vidare noteras att det ofta är samma lägenheter som byts externt flera gånger, då hyresmedlemmen som bytt till sig en SKB-lägenhet i ett externt byte som regel har mycket kort turordning.

Den i 12 kap. jordabalken (hyreslagen) lagstadgade bytesrätten nyttjas av ett mindre antal hyres- medlemmar varje år. Utöver de externa lägenhetsbytena genomförs således ett antal direktbyten mellan hyresmedlemmar, där turordningen saknar betydelse. Under 2020 genomfördes 38 och 2019 46 interna lägenhetsbyten. Såväl interna som externa lägenhetsbyten har inneburit att medlemmar har tillgodosett sitt behov av annan bostad genom den rätt som hyreslagen medför.

Turordningsrätten är grundläggande inom SKB och den åsidosätts när såväl interna som externa direktbyten genomförs. Inför instiftandet av lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt behandlades hyreslagens bytesrätt i propositionsarbetet (prop 2001/02:62). SKB var då remissinstans. I remissyttrandet föreslog SKB att bytesrätten skulle kunna begränsas med hänvisning till att externa byten ofta innebär att föreningens lägenheter går förlorade för föreningens medlemmar. I propositionen redovisades SKBs remissyttrande som argument mot bytesrätt. För bytesrätten lyftes fram att den utgör ett centralt inslag i hyresgästens rättigheter och att den har bedömts ha stor betydelse för rörligheten på bostadsmarknaden. Regeringens mening, i den intresseavvägning som gjordes, var att en kooperativ hyresgäst som har behov av annan lägenhet inte ska vara begränsad av de lägenheter som föreningen förfogar över. Regeringen förordade i sin slutsats att en kooperativ hyresgäst ska ha samma möjligheter att byta sin hyresrätt som en vanlig hyresgäst och att bytesrätten inte ska kunna inskränkas genom stadgeföreskrifter.

Turordningsrätten är som sagt grundläggande och en inskränkning av bytesrätten bör ligga i föreningens och dess medlemmars intresse. Frågan om inskränkt bytesrätt har, som redovisats ovan, på SKBs initiativ behandlats inför instiftande av den kooperativa hyresrättens speciallag. I regeringens intresseavvägning gjordes då bedömningen att kooperativa hyresgäster ska ha samma bytesrätt som övriga hyresgäster. De skäl som regeringen framförde mot inskränkning i bytesrätten får nog anses kvarstå. Därför bedöms möjligheten att få till stånd en inskränkt bytes- rätt vara obefintlig.

Styrelsen kan konstatera att SKB, när tillfälle funnits, jobbat för en inskränkt bytesrätt. Inget hindrar att frågan lyfts i relevanta sammanhang och att föreningen verkar i motionens anda, även fortsättningsvis.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att bifalla motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att bifalla motionen.