Motion – 2021 / 15

År: 2021
Nummer: 15
Motionsställare: Börje Lindström, hyresmedlem Vingen

Vad har hänt med demokratin i SKB?

Jag har förstått att det i kvartersråd efter kvartersråd, från innerstaden ut till förorterna, sitter ledamöter som suttit i 15, ja, upp till 20 år på sina poster.

Uppgifter gör gällande att i vissa kvartersråd har ledamöter suttit mer än 40 år. Man har alltså suttit i kvartersrådet allt sedan bensinen kostade under tre kronor litern och Yngve Forssells orkester reste runt med ”Så gick det till när farfar var ung”.

Det säger sig självt att sådana ”Jätteproppar” inte är bra för demokratin. Repliker som ”Så har vi alltid gjort” och ”Ni skulle aldrig klara er utan mig” ringer i öronen.

Vänta nu, invänder den påläste, det är ju upp till medlemsmötena att rösta bort jättepropparna. Men handen på hjärtat – hur många har mod att rösta bort sina grannar? Grannar som de möter dagligdags?
I praktiken betyder detta att de som själva önskar sitta i rådet på obegränsad tid också gör det. Följden blir att demokratin stelnar – och kanske i vissa fall till och med dör.

Jag uppfattar denna utveckling som djupt osund. Vårt fina SKB får inte stelna på detta sätt. Nej, vi behöver en dynamisk organisation som lever i takt med tiden och förmår locka unga och nya förmågor.

Vi behöver en nystart ute i kvartersråden!

Jag föreslår därför

att föreningsstämman rekommenderar kvartersråden att ingen ledamot bör sitta en längre tids- period än tio år

att föreningsstämman också tillsätter en ”demokratigrupp” som gör en bred översyn av kvartersråden, fullmäktige och andra förtroendeuppdrag i SKB

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB har kvartersråd i nästan samtliga kvarter, vilket visar på ett stort lokalt engagemang. De boende som väljs in i kvartersrådet åtar sig uppdraget på ideell basis. Vissa kvarter kan därmed ha mer aktiv verksamhet än andra. Kvartersrådet väljs av de boende på årsmötet och uppdraget grundar sig på ett förtroende från dessa.

Styrelsens uppfattning är att de allra flesta kvartersråd fungerar väl. Detta visar bland annat den enkätundersökning som SKB genomför vartannat år ute i kvarteren.

Styrelsen vill framhålla att det är viktigt för demokratin att de som vill engagera sig så långt som det möjligt får göra det i någon form. Vad gäller motionärens förslag för rekommendation till tidsbegränsad representation i kvartersrådet, anser styrelsen dock att detta inte bör regleras. Det är upp till varje kvarters årsmöte att besluta vem som ska väljas. Antalet medlemmar i kvartersrådet är dessutom inte begränsat.

En satsning på föreningsutveckling har skett inom SKB under de senaste åren. Under 2020 planerades olika aktiviteter för att stödja kvartersråden i deras arbete, genom till exempel fysiska besök. Dessa fick tyvärr ställas in på grund av pandemin. Informationsblad för ökad tydlighet i rollen som kvartersråd respektive fullmäktigeledamot har tagits fram och kommer att finnas tillgängliga på skb.org under våren 2021. Den digitala kvartersrådspärmen har ny information och lanseras även den på skb.org under våren. SKBs ambition med dessa underlag är att tydliggöra arbetet som förtroendevald medlem men även att ge alla kvartersråd möjlighet att redovisa sitt arbete på ett mer enhetligt sätt.

Inför den planerade stadgerevisionen i SKB har en arbetsgrupp tittat på frågan om föreningens parlamentariska struktur. Uppdraget för arbetsgruppen handlade om demokratin i SKB och hur vi kan få en bra parlamentarisk struktur för att hantera medlemmarnas inflytande över verksamheten.

Arbetsgruppen har avlämnat sin rapport. Delar av innehållet i rapporten kommer nu att tas vidare till stadgerevisionen. Mot den bakgrunden anser styrelsen att det inte finns behov av någon ytterligare demokratigrupp.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.