Motion – 2020 / 41

År: 2020
Nummer: 41
Motionsställare: Maria Sjödahl, hyresmedlem Kampementsbacken

Medlemmars medverkan i utformning av funktionella bostads- miljöer

”SKBs bostadsmiljöer ska vara välplanerade, vackra och praktiska, där stor omsorg lagts ned på planering i både stort och smått.”

SKB´s nybyggda fastigheter är ibland tveksamt fungerande som ”praktiska”.
Ordet ”praktiska” kan man anse vara synonymt med ”funktionella” i detta sammanhang. Jag anser att de målen inte alltid är uppfyllda.

” Vardagsrum: Planeras med gott dagsljusinfall och med utblicksmöjligheter. Möblerbarheten ska vara god med många användnings- och placeringsalternativ.
Kök: I nära och gärna öppet samband med vardagsrum och med avskiljningsmöjlighet. Matlagnings- och beredningsfunktionen är väl genomtänkt och estetiskt utformad. Köket har plats för extra utrustning såsom diskmaskin och mikrovågsugn. Skåp från golv till tak.

Sovrum Ska kunna möbleras på olika sätt och erbjuda plats för vila, arbete och lek. Bör placeras nära bad/wc. Placering i anslutning till kök eller vardagsrum ökar lägenhetens generalitet. Sovrummet kan då även användas som matrum…..”
Vanligaste sättet att planera bostäder i SKB´s nybyggen, sedan flera år och fortfarande, är en öppen lösning i alla lägenhetsstorlekar. Utan möjlighet att avskilja kök.
I 1 rum och kök blir det än mer tydligt vilka nackdelar det för med sej med kombinerat kök, vardagsrum, matplats, sovrum, arbetsrum, lekrum. Det leder till störningar, matos, svårigheter att kombinera arbete i kök med socialt liv, arbete, sömn osv.

Kök tar då upp en vägg, ytterligare minst en vägg upptas av fönster. Då återstår inte ”god möblerbarhet”.
I övriga lägenhets storlekar med öppen lösning är det samma svårigheter där det även tillkom- mer dålig möjlighet att använda vardagsrum som sovrum vid trångboddhet. Det är inte sällan svårt för medlemmar att kunna få en tillräckligt stor lägenhet för familj. Varför inte glasdörrar/ skjutdörrar i både de minsta och de större bostäderna som ger utrymme för avskiljbarhet då så önskas?

Funktionellt är även avsett att gälla gemensamhetsutrymmen som tex trappa i trapphus. Det handlar om framkomlighet och funktionell funktion till vardags, både då hiss är i och ur funktion, sjukbårtransporter samt vid utrymning.

Att bygga trappor som ej uppfyller dessa funktionella baskrav, som också ges råd om i Boverkets direktiv, är en otillräckligt genomtänkt planering av de funktioner som skall vara optimala. Det uppfylls inte då det byggs trappor som är smala, skarpt svängda spiraler, starkt lutande osv.

Man kan inte bygga gemensamma trappor som om hissen alltid är i funktion och/eller får an- vändas (tex ej vid brand).
Man skall också planera för att sjukbårar skall kunna bäras i trappa under sådana förhållanden. Vi kommer nu och framöver att bedriva allt mer hemsjukvård i Sverige.
Både boendes utrymning nedför och brandförsvar på väg uppför skall trappen vara utformad att ge plats åt.
Regler kring framkomlighet som styr vad boende ej skall förvara i trapphus kan uppfattas som ett överflödigt direktiv då framkomlighet mellan våningsplanen är ogenomtänkt

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Att SKB vann Bopriset till minne av Josef Frank är något hela SKB ska vara stolta över. Motiveringen löd ”SKB tilldelas Bopriset för att under sin hundraåriga historia arbetat långsiktigt, satsat på kvalitet samt utifrån sin upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, visat stor omtanke om de boende, senast med projektet Basaren på Kungsholmen.” Priset visar på att SKB bygger hus med god kvalité och stor omtanke om våra medlemmar. Prissumman på 100 000 kronor kommer SKB att använda till sina medlemmar för inspiration och kunskapsutbyte kring framtidens boende, hållbart byggande och arkitektur.

SKB använder sig av olika bostadsarkitekter när nya bostäder ska planeras. Detta för att få en variation i utformningen av husen såväl exteriört som interiört. Dessutom är målsättningen att bostadshusen ska innehålla en variation av lägenheter, allt mellan 1–6 rum och kök. Denna variation ställs ofta emot det rationella och kostnadseffektiva. För att ta tillvara medlemmarnas synpunkter görs i alla nybyggnadsprojekt en boendeenkät efter inflyttning där de boende får svara på frågor rörande både lägenheten och de allmänna utrymmenas utformning. Dessa synpunkter beaktas alltid i kommande nyproduktionsprojekt.

När SKB bygger nya bostäder använder SKB sig av klassificeringssystemet Miljöbyggnad. Miljö- byggnad har tre klasser guld, silver, brons. SKB siktar alltid på minst silver vilket i praktiken inne- bär att SKB ställer betydligt högre krav på bland annat dagsljus, ljud och energi än vad reglernas minimikrav tillåter.

Tillgänglighet är en väsentlig del i lagstiftningen gällande byggnaders utformning. Därför bevakas detta extra noga under alla skeden vid en nyproduktion. Bland annat granskas detta av kommunen innan bygglov erhålls och följs upp av kommunens byggnadsinspektör innan fastigheten får tas i bruk.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att                anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.