Motion – 2015 / 39

År: 2015
Nummer: 39
Motionsställare: Magnus Olsson, fullmäktig, och Rolf Arbin, fullmäktigesuppleant Kampementsbacken, Håkan Kilström, fullmäktig Kartagos Backe, samt Eva Engström Dray, Thomas Backström, Eva Karlberg, Owe Jorander, Monika Gahnström, Gunilla Molloy och Harriet Martin, hyresmedlemmar Kartagos Backe

Genomlysning av hyresfördelningsprinciper

I slutet av november 2014 presenterade SKBs styrelse och hyresutskott hyreshöjningen för 2015. Man hade arbetat efter en ny fördelningsmodell som användes för första gången. En beskrivning av hur fördelningsmodellen är uppbyggd och fungerar skulle redovisas senare! Det är anmärkningsvärt att modellen sjösätts innan denna redovisning skett. Rimligen borde både en redovisning och ett beslut på en föreningsstämma krävas innan en ny fördelningsmodell träder i kraft.

På en motion 2013 gällande riktlinjer för hyressättning svarade hyresutskottet ” Vidare beslutades vid 2009 års föreningsstämma att en ny utvärdering skulle göras efter ytterligare 5 års tillämpning dvs efter hyressamrådet för hyrorna för år 2015”.  Med bakgrund av allt detta är det mycket märkligt att SKB börjar använda denna nya fördelningsmodell.

I hyreshöjningarna från 1 januari 2015 kan vi se en fördelning från 0kr – 27kr per kvm och år. De högsta höjningarna ligger även detta år på innerstaden. Siktar styrelsen på att vi ska landa i en marknadsanpassad hyressättning? Är målet att skapa ett ekonomiskt segregerat SKB?

 

Vi yrkar att föreningsstämman beslutar

Att ge styrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning om riktlinjerna för hyressättningen i syfte att skapa en ny modell för hyressättning som tar hänsyn till risken för ekonomisk segregation samt att det i utredningsgruppen ska ingå personer – såväl boende som köande – som är fristående från styrelsen, hyresutskottet och SKB:s förvaltning.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Gemensamt utlåtande från styrelsen i motionerna 39-43

Styrelsen svarar för föreningens organisation och förvaltningen av föreningens angelägenheter, detta inkluderar bland annat ekonomi och beslut om hyresändring. Inför en hyresändring genomförs ett samråd med hyresutskottet, detta har under en lång följd av år slutat i enighet. SKBs gällande riktlinjer för hyressättning beslutades av 2009 års föreningsstämma och gäller alltjämt. Riktlinjerna framgår av föreningens stadgar och finns bl.a. på föreningens hemsida. De fördelningar av hyreshöjningar som gjort mellan olika fastigheter har sin grund i riktlinjernas text att ”under det årliga hyressamrådet görs en bedömning av hur förvaltningsenheter och lägenheter skall hyressättas i förhållande till varandra”. Vid en sådan fördelning görs alltså en bedömning av hyresstrukturen i hela fastighetsbeståndet, d.v.s. en jämförelse om rimligheten i hyresskillnader mellan olika fastigheter. Detta är helt i enlighet med riktlinjerna. Fördelningar av hyreshöjningar har gjorts under en lång tid inte bara hos SKB utan görs hos alla bostadsföretag.

 

Svårigheten att fördela hyreshöjningen mellan olika fastigheter är uppenbar och en grannlaga uppgift. Någon exakt vetenskap kan det aldrig bli frågan om utan det gäller att göra fördelningen så att den känns någorlunda rättvis och saklig. En total kunskap om varje fastighet och lägenhets olika faktorer kan aldrig erhållas. Många olika avväganden måste göras. Hyrorna i SKBs olika fastigheter skiljer sig av naturliga skäl väldigt mycket åt. Styrelsen och hyresutskottet har gjort dessa fördelningar med stöd av riktlinjerna och där fastigheter i attraktiva lägen och låga hyror har bedömts tåla en högre hyreshöjning än andra. De hyresfördelningar som gjort har mötts av kritik från vissa innerstadsfastigheter som fått högre hyreshöjningar. Samtidigt ska man komma ihåg att dessa fastigheter har en lägre total hyra än de flesta övriga fastigheterna i SKBs bostadsbestånd.

 

Inför hyressamrådet 2014 (om hyrorna 2015) har styrelsen och hyresutskottet gemensamt tagit fram en modell för att enklare kunna göra denna hyresfördelning. Modellen har presenterats under fullmäktigedagen och på föreningens hemsida liksom i tidningen Vi i SKB och upprepas därför inte här. Intresserades uppmanas istället att ta del av den på ovannämnda forum.

 

Modellen tycks av de flesta hyresmedlemmarna uppfattas som rimlig och väl fungerande. Vad gäller SKBs riktlinjer för hyressättning så gäller de fortfarande. I enlighet med vad som sagts tidigare kommer riktlinjerna att utvärderas under 2015. En arbetsgrupp har tillsatts för detta ändamål. Arbetet har påbörjats och kommer när utvärderingen är klar att redovisas för medlemmarna, med eventuella förslag till justeringar. Med anledning av det bör denna utvärdering avvaktas innan några beslut om förändringar tas.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att                  anse motion 39 besvarad.

 

att                  avslå motionerna 40, 42 och 43.

 

att                  anse första att-satsen besvarad i motion 41.

 

att                  avslå andra och tredje att-satsen motion 41.

 

 

Hyresutskottets utlåtande över motionerna 39, 40, 41, 42 och 43

 

Dessa motioner behandlar den nya modellen för fördelning av hyreshöjningar. Hyresutskottet antar att dessa motioner lämnades in innan modellen presenterades på SKB:s hemsida. De frågor som tas upp i motionerna anser vi nu är besvarade i tillgänglig information på hemsidan.

 

Vi vill poängtera att ett enigt Hyresutskott står bakom hyreshöjningsfördelningsmodellen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade enligt styrelsens förslag att anse motion 39 besvarad, att avslå motionerna 40, 42 och 43, att anse första att-satsen besvarad i motion 41 samt att avslå andra och tredje att-satsen motion 41.