Motion – 2015 / 38

År: 2015
Nummer: 38
Motionsställare: Magnus Olsson, fullmäktig, och Rolf Arbin, fullmäktigesuppleant Kampementsbacken

Ekonomisk segregation

Att få tillgång till en SKB lägenhet avgörs av två faktorer, medlemmens kötid och ekonomi. De senaste åren har ekonomin fått en allt större betydelse. Dagens riktlinjer för hyressättning möjliggör ett SKB med riktning mot marknadsanpassade hyror där alltfler lägenheter blir tillgängliga endast för kapitalstarka medlemmar. I hyreshöjningarna från 1 januari 2015 kan vi se en fördelning från 0kr – 27kr per kvm och år. De högsta höjningarna ligger även detta år på innerstaden. Siktar styrelsen på att vi ska landa i en marknadsanpassad hyressättning?

Kampementsbacken har på fem år fått en hyreshöjning på 26% (2010-2015). Även om vi räknar bort höjningen som är kopplad till stambyte hamnar vi på 16%. Även insatserna har under denna tid höjts kraftigt. Fortsätter det i samma takt skulle det betyda 90% höjning av insatserna perioden 2010 -2020! Notera att vi de senaste åren haft rekordlåga räntor och låg inflation!

Att i både nybyggnation och innerstad stänga ute medlemmar med svag/normal ekonomi är en olycklig utveckling. Vi är på väg att skapa ett ekonomiskt segregerat SKB. Är det ett önskvärt mål?

Segregationen i Stockholm

DN skriver 2014-11-22: ” Segregationen ökar i Stockholm. Individer med olika bakgrund möter allt mer sällan varandra.”  I samma artikel säger John Östh, forskare vid Uppsala universitet: ” Den mest dramatiska förändringen är att den ekonomiska segregationen ökar påtagligt. De rika bor med varandra och möter i allt större utsträckning bara andra rika.”

Vad kan SKB göra?

SKB bör uppmärksamma risken för ekonomisk segregation med dagens hyresfördelningsmodell och väga in detta när en hyresfördelningsprincip snickras ihop. Är övertygad om att SKB gynnas av politiken om vi kan visa att det inte råder en ekonomisk segregation inom föreningen. Det stärker vårt existensberättigande. Ett exempel kan vara vid markanvisningar.

 

Vi yrkar att föreningsstämman beslutar

Att hyreshöjningarna för ett enskilt år ska fastställas till samma antal kronor per kvadratmeter och år för samtliga fastigheter tills föreningsstämman beslutar om något annat.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Utlägget av en hyreshöjning har gjorts på olika sätt genom åren i SKB. Per eldstad, per rum, per lägenhet, generell procentsats, fördelad procentsats, generell krontalshöjning eller fördelad krontalshöjning.

 

Det sätt på vilket hyreshöjningar läggs ut påverkar relationen mellan olika lägenheter. En hyreshöjning med procent av nu utgående hyra innebär att relationen bibehålls. En hyreshöjning med kronor per lägenhet och månad är relativt mest gynnsam för större lägenheter och särskilt om dessa har hög hyra, men minst gynnsam för mindre lägenheter. En hyreshöjning i kronor per kvadratmeter och år är relativt sett mest gynnsam för mindre lägenheter med hög hyra, något mindre gynnsam för större lägenheter med hög hyra och minst gynnsam för större lägenheter med låg hyra.

 

Motionärens förlag ger högst höjning, relativt andra lägenheter, för de med låg hyra.

 

Höjningarna i Kampementsbacken under de senaste åren inkluderar en omfattande ombyggnad med bland annat stambyten inklusive nytt porslin och nya ytskikt i badrum, WC och tvättrum samt nya beslag och armaturer, tilläggsisolering och omputsning av fasad, nya balkongpartier, ny el, nytt värmesystem, tvätt och lagning av balkongfronter mm. Där hyrorna vid ombyggnad av fastigheten enligt riktlinjerna ska sättas så att den minimerar belastningen på föreningens ekonomi och så att samtliga lägenheter blir uthyrda.

 

Höjning har skett i kronor per kvadratmeter från en låg nivå, varför procenttalet blir högre.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att                  avslå motionen.

Hyresutskottets utlåtande över motion 38

 

Motionärerna anser att det, med dagens riktlinjer för fördelning av den årliga hyreshöjningen, skapas segregation inom SKB. De menar att hyreshöjningen i stället ska fördelas lika mellan fastigheterna.

Den senast använda hyreshöjningsfördelningsmodellen har en parameter som tar hänsyn till fastighetens nuvarande genomsnittliga hyra och upplåtelseinsats. Detta innebär att redan höga hyror höjs mindre än redan låga, vilket snarare bör minska segregationen inom SKB.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.