Motion – 2014 / 46

År: 2014
Nummer: 46
Motionsställare: Göran Gardelius, hyresmedlem Brunbäret

Byte av kyl & frys – ny policy

Som ny innehavare av hyresrätt i Brunbäret våren 2013 råkade det sig att lgh stod tom under någon månad innan jag flyttade in. Elförbrukningen under dessa månader uppgick till ca 80 kWh/månad. Denna förbrukning avser i första hand kyl och frys. Dessa har tillverkningsår 1990, dvs de är ca 24 år gamla.

 

Tittar man på deklarationerna för nya kyl & frys är de lägsta årsförbrukningarna på ca 100 resp. 200 kWh. Totalt 300 kWh/år. Detta ställt mot förbrukningen på de nuvarande apparaterna om ca 80 kWh*12 mån= 960 kWh. En skillnad på mer än 650 kWh!

 

Jag betalar 1,44 kr/kWh för elen, totalt inkl. nätavgift. Gör ca 950 kr/år i skillnad (1,44*650)!
För mig som medlem skulle det alltså löna sig att byta ut kyl & frys om jag fick betala upp till 950 kr/år extra för de nya produkterna, alternativt betala för återstående avskrivning av de gamla produkterna.

 

Naturskyddsföreningen har presenterat en rapport under 2013 om och när det är lämpligt att byta kyl & frys. Slutsatsen är kortfattat: att byta kyl & frys till en riktigt el-snål variant är lönsamt, även om man har relativt nya produkter installerat hemma (det har hänt mycket för dessa produkter under de senaste 10 åren). Denna slutsats innefattar även det faktum att man inte använder produkten under hela dess återstående livslängd.  Och under förutsättning att man tar omhand de kasserade produkterna på ett miljöriktigt sätt, så att materialet kommer åter i cirkulation.

Se Naturskyddsföreningen:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/nytt-rad-byt-kyl-och-frys-om-de-ar-aldre-sju-ar

På Naturskyddsföreningens hemsida finns även en länk till hela rapporten:
http://mb.cision.com/Public/514/9434267/a1f2acb61a89ab4f.pdf

 

Man kan alltså ifrågasätta om styrelsens utlåtande till motion 2011/nr 12 fortfarande är giltigt när det gäller kyl/frys:

”Enligt miljöexpertis är det bättre att låta fungerande maskiner få tjäna ut än att byta dessa mot modernare. Ett utbyte mot en ny energisnålare maskin bör i enlighet med SKBs nuvarande policy göras först när den äldre maskinen tjänat ut.”

 

Jag yrkar att medlemsstämman beslutar att:

 

–          SKB ska ha en inriktning/policy för byte av kyl & frys där medlemsnytta är i fokus – byte ska ske då det är förmånligt för medlemmen: dvs. lägre total månadskostnad, lägre energiförbrukning, lägre miljöpåverkan materialmässigt, lägre utsläpp av miljögaser som ex.vis CO2

–          ge VD i uppdrag att mot bakgrund av ovan redovisade fakta och ny policy ta fram nya riktlinjer/genomförandeplan om tidigarelagt byte av kyl & frys inkl. ekonomiska konsekvenser för förening resp. medlem.  T.ex. kan detta inkludera en avgift som innefattar kvarstående kostnad om produkten ännu inte är avskriven för SKB

–          uppdra åt VD att skriva avtal med återvinningsföretag och noggrant följa upp att återvinningen av uttjänta produkter från SKB sker på ett miljöriktigt sätt

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelen har tagit intryck av Naturskyddsföreningsens utredning och anser att innehållet är viktigt och intressant. SKB vill vara med och ta ansvar för en lägre energianvändning och för lägre koldioxidutsläpp. Föreningen jobbar också i den riktningen på ganska bred front, i det dagliga arbetet.

 

Styrelsen har inte under den korta tid som stått till förfogande under motionsbehandlingen fullt ut kunnat utreda vad en ändrad policy för utbyte av kylskåp och frysskåp skulle innebära för föreningen, miljömässigt och ekonomiskt. Att det skulle medföra ökade underhållskostnader är dock helt klarlagt, vilket i sin tur skulle kunna leda till högre hyror. Vidare är det helt klarlagt att den enskilde medlemmen som får ett äldre skåp utbytt skulle få lägre kostnader för sin hushållsel. Även miljöeffekterna skulle vara positiva vid utbyte av äldre kyl- och frysskåp.

 

Att helt följa motionärens yrkande att t ex byte av kyl/frys alltid ska ske när det är till fördel för den enskilde skulle emellertid få mycket stora ekonomiska konsekvenser. Föreningen har uppskattningsvis 9 000 kyl- och frysenheter idag. Stora delar av dessa skulle behöva bytas om det enda villkoret var att det skulle vara till förmån för den enskilde hyresmedlemmen. Kostnaderna för ett totalt utbyte skulle då bli ca 50 mkr; naturligtvis en helt orimlig siffra.

 

En framkomlig väg för SKB kan vara att planera för en utfasning av de ej miljöklassade kyl- och frysskåpen som är äldre än från 1996. Det rör sig då om cirka 2 400 enheter. Ett utbyte av dessa skulle kosta cirka 13 mkr. Med en takt på investeringen på cirka 1,5–2 mkr/år, utöver nuvarande nivå, skulle ett sådant utbyte kunna åstadkommas på 5–6 år med rimliga hyreshöjningar. En mer noggrann analys av detta behöver dock självklart göras.

 

Styrelsen har för avsikt att initiera ett arbete med ovanstående inriktning och att denna ambition läggs in i nästa miljöplan som sträcker sig från 2015–2020.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att                  anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att anse motionen besvarad.