Motion – 2014 / 42

År: 2014
Nummer: 42
Motionsställare: Göran Arnell, fullmäktigesuppleant Gröndal

SKB saknar policy för hantering av vattenskador

I augusti 2013 drabbades tre lägenheter på Matrosbacken 28 i Gröndal av vattenskador på grund av en läckande toalettank i en av lägenheterna. SKBs förvaltning föreföll vara tagen på sängen av denna händelse.

 

Något inledande möte med de drabbade hyresmedlemmarna för att klargöra hur processen vid en sådan händelse ser ut, anordnades inte. Vi saknade alltså information om vilka de ansvariga parterna i samband med en sådan händelse normalt är och vilket ansvar de olika inblandade har. Vilken är de boendes, SKBs, försäkringsbolagets och byggentreprenörens respektive roll och ansvar och hur lång tid skulle rivning, torkning och återställande ta? Det visade sig efter hand att inte heller SKB hade klart för sig hur denna typ av händelse skulle hanteras. Detta fick till följd att huvudansvaret för att driva arbetet framåt lades på den enskilde hyresmedlemmen, vilket inte förefaller vara rimligt.

 

Ett exempel på den oklara roll- och ansvarsfördelningen var att hyresmedlemmen i samband med slutbesiktningen av byggentreprenörens återställande av lägenheten, fick ta ansvar för att påpeka kvarvarande brister men också för att sedan se till att bristerna åtgärdades. Något gängse besiktningsprotokoll undertecknat av SKB och byggentreprenören upprättades inte.

 

SKBs hantering av begäran om ersättning för men i nyttjanderätten samt för den elektricitet som behövdes till torkfläktarna, har emellertid hanterats på ett tillfredsställande sätt.

 

Jag yrkar

att SKB tar framriktlinjer/policy för hur vattenskador som drabbar hyresmedlemmarnas lägenheter ska hanteras. Sådana riktlinjer/policy bör omfatta bl a utformning av information, ansvarsfördelning mellan SKB, hyresmedlemmar och byggentreprenör, utformning av slutbesiktningsprotokoll och eventuell påverkan på hyresmedlemmens lägenhetsfond.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB delar inte fullt ut motionärens uppfattning att förvaltningen saknar rutiner för hur en vattenskada ska hanteras eller att SKB skulle stå handfallna vid vattenskador. Förvaltningsavdelningen hanterar många sådana skador varje år och det finns tydliga rutiner för hur de ska hanteras. Vid denna typ av skada är emellertid ofta många olika personer och parter inblandade, med olika roller. I det fall motionären har erfarenhet var dessutom flera olika hyresmedlemmar inblandade.

 

De parter som är inblandade och som ska samordna sina insatser är de boende (ibland flera hushåll), SKBs personal (vid enklare skador fastighetsskötare och specialhantverkare/rörmokare, annars dessutom förvaltare eller skadehandläggare), eventuellt SKBs fastighetsjour (Bravida), Folksam (som har hemförsäkring för alla hyresmedlemmar), if (som SKB har själva fastigheten försäkrad i) samt de entreprenörer som ska svara för uttorkning av fukt och som ska återställa lägenheten till ursprungligt skick (fuktföretag, snickare, rörmokare, målare, städare med flera). Det är lätt att inse att det, med så många parter, kan vara svårt att få arbetsprocesserna att flyta friktionsfritt med full kunskap om respektive parts behov av information och samordning.

 

Styrelsen delar motionärens synpunkt att informationen till de medlemmar som drabbas kan bli bättre och tydligare och gärna bör ske i skriftlig form. Ett arbete pågår redan inom SKB med att ta fram ett informationspaket som ska kunna delas ut till drabbade hyresmedlemmar vid till exempel vattenskador.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att                  bifalla motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att bifalla motionen.