Motion – 2013 / 34

År: 2013
Nummer: 34
Motionsställare: Irene Montero, hyresmedlem Timmermannen

Inomhustemperatur

I samband med värmemätning i lägenheten och justering av elementens termostater fick jag veta att inomhustemperaturen är bestämd till +20 grader. Vilka kriterier som ligger bakom detta beslut känner jag inte till förmodligen ekonomiska.

Är då +20 grader tillräckligt för alla? Beroende på kroppskonstitution och ämnesomsättning behöver människor olika mänger mat och detsamma gäller värme. En äldre person med nedsatt rörelseförmåga, som vistas i lägenheten hela dagen behöver mer värme än friska, inga människor, som större delen av dagen är på sitt arbete. Likaså kan byggnadens konstruktion vara avgörande. Lägenheter i äldre, dragiga hus kräver mer värme än lägenheter i nybyggda välisolerade hus.

Hur varmt är då egentligen +20 grader? Utomhus är det en behaglig promenadtempratur men vill man sitta ute en längre stund krävs antagligen en tröja eller jacka. Som temperatur för badvatten anses nog + 20 grader vara i svalaste laget. Inomhus promenerar vi inte. Vi förflyttar oss från en plats till en annan. Måste man ha mer på sig inomhus än utomhus får nog +20 grader vara för låg temperatur Enligt arbetsmiljölagen för Stockholms skolor skulle temperaturen vara +20 grader i klassrumsarbete med flera elever. Är det däremot fråga om ensamarbete eller individuell undervisning skall temperaturen vara +21 grader. Det händer ibland att lägenhetstemperaturen under någon timme kan öka till +21 grader. Trots den lilla gradskillnaden är effekten märkbar på komforten.

Som jag ser finns det två lösningar.

1)     antingen att öka tempereturen generellt i alla lägenheter till +21 grader

eller

2)      att individuellt kompensera frysande boende med nödvändiga åtgärder

Sålunda yrkar jag

att  SKB genomför en översyn av de nuvarande kriterierna för värme med hänsyn till de skillnader i värmekomfort som här ovan har framförts.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB strävar alltid efter att leverera en god inomhustemperatur i lägenheterna och följer då Socialstyrelsens riktlinjer. Dessa riktlinjer gäller under normala väderförhållanden och är en vägledning för att erhålla god inomhusmiljö för bostäder. I riktlinjerna rekommenderas att inte ha lägre temperatur än 20 grader under längre perioder. Under kortare perioder kan det naturligtvis avvika något från ideala förhållanden på grund av svårigheter att hålla en jämn temperatur i en hel fastighet. Det är alltid en avvägning mellan nomhustemperatur, energiförbrukning och kostnader. Att höja temperaturen i hela lägenhetsbeståndet blir alltför dyrt av både miljö och kostnadsskäl. SKB strävar också att bidra till en minskad klimatpåverkan.

I lägenheter med återkommande problem skall SKB självfallet försöka åtgärda felet.

Styrelsen föreslårföreningsstämman besluta
att  anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade med acklamation i enlighet med styrelsens förslag

att anse motionen besvarad.