Motion – 2013 / 10

År: 2013
Nummer: 10
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigesuppleant köande

Vad händer med långsittare?

Rubriken är inte byråkratiskt adekvat på det sätt som det förväntas vara i SKB. Men låt mig förklara: med långsittare menar jag personer som år ut och år in sitter med samma uppdrag i föreningen. Det finns andra uttryck för samma sak. Ett exempel är det som ofta används i politiken, nämligen betonghäckar. Med åren blir dessa långsittare mer och mer slentrianmässiga, nonchalanta och tappar mer och mer fokus på deras egentliga uppdrag – den ekonomiskt bästa bostaden för medlemmarna.

Långsittare förändras ofta i den riktningen att de lätt kommer ur balans när medlemmar som har andra åsikter och uppfattningar om situationer som uppstår i föreningen än den exakta åsikten som de själva planterat eller återkommande planterar. Och tar dessa personer till vilka medel som helst för att peta ut, frångå normal föreningsetik, schavottera och censurera.

En dag fick jag i min e-post ett meddelande från en medlem (SKB) som berättade att medlemmarna inte längre vågade att diskutera för de är rädda. Och jag tänkte ”rädda för vad” och sedan förstod jag att det naturligtvis är den atmosfär av lågt i taket, var tyst, ligg lågt som präglar de större föreningsmötena. Alltså själva föreningsdemokratin lyser med sin frånvaro.

(vill du dela med dig, sänd dina erfarenheter till e-post; monikaoden@tele2.se)

När en styrelseledamot, ordförande eller annan förtroendevald saknar respekt för medlemmar, uppträder nonchalant eller uttrycker sig i en nedlåtande ton rekommenderar jag vederbörande att ta till sig Olof Palmes omdöme:

 

”Den dagen man blir likgiltig då ska man lägga av”.

 

(Källa: SVT 3:e delen av ”Palme”, 2013-01-01)

 

 

Förslag

Om vi vänder blicken till öster så har vi ”Putin-demokratin” i Ryssland. Några år här och några år där och återval. Låter det som ett lockande förslag till cirkulationstjänstgöring på förtroendeuppdrag?

 

Om vi vänder blicken till väster så har vi USA:s presidentmandatsperioder med återval högst en (1) gång. Sammanlagd tid blir 2 x 4 år, maximalt 8 år. Det kanske är en bättre modell för SKB?

 

Vi är många medlemmar som har samma uppfattning. En förening ska ha ett föreningsLIV. Personer som envist sitter kvar på förtroendeuppdrag i 10-15-20-25 år gör att den ekonomiska föreningen SKB drabbas av permanent likstelhet.

 

Jag föreslår att valberedningen här hjälper fullmäktige att utse en grupp medlemmar, cirka 5 personer, som får i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till hur många gånger som samma person bör återväljas. Det vill säga att ange en bortre gräns på förtroendeuppdragstiden.

 

Huvudorsaken till förslaget till ovan tidsbegräsning är att alla medlemmar (t ex av de ca 37 000 vuxna medlemmarna i SKB) ska känna sig välkomna och därmed vill åtaga sig förtroendeuppdrag.

 

 

Yrkande och förslag till beslut på årsmötet 2013

Att valberedningen får i uppdrag att hjälpa fullmäktigeförsamlingen att utse medlemmar, cirka 5 personer, som inte är ledamöter i styrelsen, hyresutskottet eller valberedningen.

 

Att denna 5-grupp får i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till hur många gånger som en förtroendevald person bör återväljas. I uppdraget ingår att därmed sätta en tidsmässig gräns för hur många år och/ eller mandatperioder en person bör ha ett förtroendeuppdrag i SKB

 

Att gruppen avrapporterar på ordinarie föreningsstämma 2014 och föredrar sitt förslag till beslut.

 

Att fullmäktigestämman år 2014 beslutar om tidsbegränsningen, samt eventuellt, om det bedöms nödvändigt, ändring i stadgarna.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 9 och 10

Styrelsen instämmer med motionärerna om vikten av att ha kunniga och engagerade personer i styrelsen och i andra förtroendevalda sammanhang inom föreningen. SKBs styrelse skall ha – och har – den kompetens som erfordras för att förvalta föreningens angelägenheter på bästa sätt. Styrelsens ledamöter skall kunna hantera såväl ett konsumentkooperativt som ett producentkooperativt synsätt under skiftande bostadspolitiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar. I detta sammanhang har valberedningen en strategisk roll med den viktiga uppgiften att föreslå lämpliga kandidater till t ex styrelsen för att denna skall ha en så stor bredd och erfarenhet som det är möjligt.

I fråga om de krav som skall ställas på ledamöter och suppleanter i olika uppdrag inom SKB så kommer det givetvis an på personlig läggning och skicklighet och t ex erfarenhet från styrelse- och föreningsarbete på annat håll, juridisk kompetens, ekonomiska och finansiella insikter, bostadspolitiska kunskaper, fastighetskunnande, intresse för Stockholms utveckling och tid för att engagera sig i föreningen. Ålder och frågan om hur länge man bör ha ett förtroendeuppdrag inom SKB kan man givetvis ha synpunkter på. Det viktiga måste dock vara att den förtroendevalde bidrar positivt till föreningens verksamhet och aktivt arbetar för föreningens bästa. Valberedningen gör givetvis en samlad bedömning av en persons lämplighet att fungera väl i aktuell förtroendeposition samt att denne bidrar positivt till föreningens utveckling.

Styrelsen anser därför att en formell begränsning av antalet år i styrelsen eller i andra sammanhang i föreningen inte är en bra och konstruktiv lösning. Det är valberedningen som ska bevaka att sammansättningen i styrelse, hyresutskott, revisorer m fl organ är den mest lämpliga, vilket också innefattar t ex antalet år med ett uppdrag.

Det är även viktigt att framhålla att medlemmarna utnyttjar sin rätt att föreslå kandidater till styrelsen och andra uppdrag inom föreningen för att valberedningen skall kunna göra ett bra urval.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att  avslå motionerna.


Valberedningens utlåtande över motionerna 9 och 10

Bägge motionerna´har det vällovliga syftet att medlemmarna i SKB:s styrelse respektive förtroendevalda skall visa engagemang, nyfikenhet och förmåga till nytänkande och alternativa analyser. Motionärerna anser att enna förmåga avtar med tiden och att en maximal varaktighetsperiod bör införas, t.ex. 8 år.

Valberedningen har självklart samma uppfattning om det vällovliga syftet ovan. Vi människor är dock olika, en del människor kanske maxpresterar efter fyra år, en del håller glöden och förmågan vid liv långt upp i pensionsåldern. Valberedningen tror därför inte på begränsning i tid av förtroendeuppdragen.

Valberedningen är väl medveten om ovanstående och vi har i många år genomfört årliga intervjuer med styrelsens ordförande och SKB:s VD. Dessutom gör vi intervjuer med de flesta som står för omval och självklart med alla nya kandidater till förtroendeuppdrag.

Valberedningen ska försöka skapa bästa möjliga sammansättning i styrelse och hyresutskott, så att de kan fungera väl och att diskussioner föras i en konstruktiv anda, allt för föreningens bästa. I detta ingår även att alla enskilda personer skall fungera väl.

Våra kriterier på våra förtroendevalda framgår dels i ”Vi i SKB oktober 2012” – Nomineringar till 2013 års val och dels i ”SKB informerar” (januari 2013).

Valberedningen föreslår föreningsstämman besluta

att  avslå motionerna.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade med acklamation i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.