Motion – 2013 / 9

År: 2013
Nummer: 9
Motionsställare: Anders Hansén, hyresmedlem Köks?äkten

Mandatperioder för styrelseledamöter

Stadgarna bör ändras så att mandatperioder införs för ledamöter och suppleanter i SKB:s styrelse. Egen erfarenhet och studier visar att engagemang, nyfikenhet och förmåga till nytänkande och alternativa analyser avtar successivt redan efter cirka fyra år i samma styrelse.

Kontinuitet är värdefullt och en alltför snabb omsättning av personerna i styrelsen känns inte betryggande. Stabilitet och tryggheten i att det finns kolleger i styrelsen med längre erfarenhet av styrelsearbetet än den egna är troligen viktigt. För att SKB ska kunna få ut mera av sina ledamöter (och suppleanter) bör dessa i förväg veta att utbyte sker efter ett visst antal år. Då sker bytet odramatiskt eftersom det är slut på mandatperioden och valbarhet för längre tid inte finns enligt stadgarna. Därmed behöver ingen känna sig utpekad och valberedningen slipper det ibland tunga övervägandet huruvida någon ska föreslås till omval eller inte. Känsliga överväganden som kanske väl ofta slutar med omvalsförslag.

Jag anser att ledamöter och suppleanter ska vara valbara för högst sammanlagt åtta år i SKB:s styrelse. Stadgarna bör ändras även så att en övergångsperiod införs så att två suppleanter och tre ledamöter lämnar styrelsen samtidigt år 1 och samma antal lämnar år 2, allt under förutsättning att ledamöter och suppleanter har varit valda åtta år eller längre. Urvalet sker så att den som varit invald längst tid går först och så vidare efter tid i styrelsen. Med åtta år som längsta möjliga tid att vara ledamot eller suppleant i SKB:s styrelse kan en ökad kreativitet, öppenhet och även ett ökat mod att våga framföra egna åsikter i styrelsen uppnås. Med att ”våga framföra” menas inte att någon är rädd utan snarare avvaktande och mån om att vara ”politiskt korrekt”. En öppnare debatt i styrelsen kan sannolikt förväntas och det välkomnar vi väl alla?

 

Även i Sverige diskuteras i flera valberedningar i stora börsbolag just en begränsning av valbarheten efter ett visst antal år i styrelsen istället för en max-ålder på ledamöterna som valbarhetsgräns. Många erfarna så kallade ”styrelseproffs” pekar på att förmågan att tänka ”out of the box”, med nya infallsvinklar, avtar påtagligt efter några år. Det finns ett etablerat talesätt att första styrelseåret lär man sig, år två och tre är man på hugget, år tre kommer eftertänksamhet och ”förvaltningstänkandet” (hellre bevara än förnya) så sakta infinna sig och fjärde året är man på topp med erfarenhetens klokskap kombinerad med intresse och ambition. Men fyra-fem år är för kort tid för att ledamöter ska känna det meningsfullt att engagera sig och anslå betydande tid för SKB:s bästa. En valbarhetsperiod på åtta år känns väl avvägt.

Med hänvisning till ovanstående yrkas att stämman beslutar om följande stadgeändring

1.  Ledamöter och suppleanter samt styrelsens ordförande får omväljas så att deras sammanlagda tid i styrelsen högst uppgår till åtta år.

2. Tiden som suppleant och ledamot oberoende av inbördes befattningar i styrelsen räknas samman så att tiden sammanlagt högst uppgår till åtta år.

3. Övergångsbestämmelser införs så att högst 3 ledamöter och 2 suppleanter samtidigt avgår på grund av 8-års regeln.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 9 och 10

Styrelsen instämmer med motionärerna om vikten av att ha kunniga och engagerade personer i styrelsen och i andra förtroendevalda sammanhang inom föreningen. SKBs styrelse skall ha – och har – den kompetens som erfordras för att förvalta föreningens angelägenheter på bästa sätt. Styrelsens ledamöter skall kunna hantera såväl ett konsumentkooperativt som ett producentkooperativt synsätt under skiftande bostadspolitiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar. I detta sammanhang har valberedningen en strategisk roll med den viktiga uppgiften att föreslå lämpliga kandidater till t ex styrelsen för att denna skall ha en så stor bredd och erfarenhet som det är möjligt.

 

I fråga om de krav som skall ställas på ledamöter och suppleanter i olika uppdrag inom SKB så kommer det givetvis an på personlig läggning och skicklighet och t ex erfarenhet från styrelse- och föreningsarbete på annat håll, juridisk kompetens, ekonomiska och finansiella insikter, bostadspolitiska kunskaper, fastighetskunnande, intresse för Stockholms utveckling och tid för att engagera sig i föreningen. Ålder och frågan om hur länge man bör ha ett förtroendeuppdrag inom SKB kan man givetvis ha synpunkter på. Det viktiga måste dock vara att den förtroendevalde bidrar positivt till föreningens verksamhet och aktivt arbetar för föreningens bästa. Valberedningen gör givetvis en samlad bedömning av en persons lämplighet att fungera väl i aktuell förtroendeposition samt att denne bidrar positivt till föreningens utveckling.

 

Styrelsen anser därför att en formell begränsning av antalet år i styrelsen eller i andra sammanhang i föreningen inte är en bra och konstruktiv lösning. Det är valberedningen som ska bevaka att sammansättningen i styrelse, hyresutskott, revisorer m fl organ är den mest lämpliga, vilket också innefattar t ex antalet år med ett uppdrag.

 

Det är även viktigt att framhålla att medlemmarna utnyttjar sin rätt att föreslå kandidater till styrelsen och andra uppdrag inom föreningen för att valberedningen skall kunna göra ett bra urval.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att  avslå motionerna

Valberedningens utlåtande över motionerna 9 och 10

Bägge motionerna´har det vällovliga syftet att medlemmarna i SKB:s styrelse respektive förtroendevalda skall visa engagemang, nyfikenhet och förmåga till nytänkande och alternativa analyser. Motionärerna anser att enna förmåga avtar med tiden och att en maximal varaktighetsperiod bör införas, t.ex. 8 år.

Valberedningen har självklart samma uppfattning om det vällovliga syftet ovan. Vi människor är dock olika, en del människor kanske maxpresterar efter fyra år, en del håller glöden och förmågan vid liv långt upp i pensionsåldern. Valberedningen tror därför inte på begränsning i tid av förtroendeuppdragen.

Valberedningen är väl medveten om ovanstående och vi har i många år genomfört årliga intervjuer med styrelsens ordförande och SKB:s VD. Dessutom gör vi intervjuer med de flesta som står för omval och självklart med alla nya kandidater till förtroendeuppdrag.

Valberedningen ska försöka skapa bästa möjliga sammansättning i styrelse och hyresutskott, så att de kan fungera väl och att diskussioner föras i en konstruktiv anda, allt för föreningens bästa. I detta ingår även att alla enskilda personer skall fungera väl.

Våra kriterier på våra förtroendevalda framgår dels i ”Vi i SKB oktober 2012” – Nomineringar till 2013 års val och dels i ”SKB informerar” (januari 2013).

Valberedningen föreslår föreningsstämman besluta

att  avslå motionerna.

 

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade med acklamation i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.